Kolejna porcja pierniczków świątecznych.
............część do schrupania , reszta udekorowana lukrem do pudełeczka...........
Składniki :/ ok.35-40 pierniczków/
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka kakao
- 80 g cukru
- 100 g miodu prawdziwego/płynnego/
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
do dekoracji:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
W rondelku podgrzać masło,cukier i miód.
Dodać kakao, przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Do przestudzonej masy wbić jajko, żółtko, wymieszać.
Masę wlać do mąki wymieszanej z sodą i otrębami.
Zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą ,wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować partiami na grubość kilku milimetrów.
Wyciąć foremkami różne kształty.
Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem.
Pierniczki wyszły pyszne nie za słodkie, urosły co najważniejsze i ciemne tak jak lubię, łatwe w przygotowaniu ciasto jak plastelina idealne. Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że ciasto wyszło fajne...............i dzisiaj po dłuższej przewrwie ponownie wracam do tego przepisu...
Usuń