18.12.2014

Pierniczki świąteczne

Kolejna porcja pierniczków świątecznych.

............część do schrupania , reszta  udekorowana lukrem  do pudełeczka...........

Składniki :/ ok.35-40  pierniczków/

  • 350 g  mąki pszennej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g  cukru
  • 100 g miodu prawdziwego/płynnego/
  • 1  łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
do dekoracji:
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
W  rondelku podgrzać masło,cukier i miód.
Dodać kakao, przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Do przestudzonej masy wbić jajko, żółtko, wymieszać.
Masę  wlać do mąki wymieszanej  z sodą i otrębami.
Zagnieść ciasto.
Zawinąć w  folię spożywczą ,wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować partiami na grubość kilku milimetrów.
 Wyciąć foremkami różne  kształty.
 Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem.
Piec  przez ok. 6-8minut /uważać by pierniczki  nie przypiekły się zbyt mocno/ w temp. ok.180 st.C

Białko umieścić  w misce, dodać  cukier puder  i kilka kropli cytryny.
Ubijać  do uzyskania twardej , lśniącej piany.
Lukier nakładać do szprycy / papierowej tubki/ lub woreczka z wyciętą dziurką i dowolnie udekorować wystudzone pierniczki.






2 komentarze:

  1. Pierniczki wyszły pyszne nie za słodkie, urosły co najważniejsze i ciemne tak jak lubię, łatwe w przygotowaniu ciasto jak plastelina idealne. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że ciasto wyszło fajne...............i dzisiaj po dłuższej przewrwie ponownie wracam do tego przepisu...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...