Miodowe gwiazdki imbirowe ozdobione czekoladą i kolorową , cukierkową posypką.
Składniki: / ok. 45 szt /
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g miodu prawdziwego
- 120 g masła
- 1 jajko
- 100 cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru
do dekoracji:
ok. 150-200 g czekolady lub polewy czekoladowej
2 -3 łyżki śmietany kremówki
kolorowa posypka
Wykonanie:
Miód podgrzać.
Dodać cukier i masło, przestudzić.
Mąkę przesiać do miski i połączyć z kakao, sodą i imbirem.
Wlać miód i wymieszać.
Wyrobić gładkie ciasto, owinąć w folię i wstawić na ok.30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm podsypując lekko mąką.
Wykrawać różnej wielkości gwiazdki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli gwiazdki będą powieszone na choince należy zrobić dziurkę przy pomocy rurki do napojów.
Piec ok,8-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 st,C.
Upieczone pierniczki wystudzić i pokryć cienką warstwą czekolady rozpuszczonej wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Wierzch posypać kolorową posypka.
jakie piękne gwiazdki! :)
OdpowiedzUsuńMniam, imbirowe musiały smakować wybornie :) Śliczne dekoracje :)
OdpowiedzUsuń