19.12.2014

Imbirowe gwiazdki w czekoladzie

Miodowe gwiazdki imbirowe ozdobione czekoladą i kolorową  , cukierkową posypką.


Składniki: / ok. 45 szt /

  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g miodu prawdziwego 
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 100  cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru

do dekoracji:
ok. 150-200  g czekolady lub polewy czekoladowej
2 -3 łyżki śmietany kremówki
kolorowa posypka
Wykonanie:
Miód podgrzać.
Dodać cukier i masło, przestudzić.
Mąkę przesiać do miski i połączyć z  kakao, sodą i imbirem.
Wlać miód  i wymieszać.
Wyrobić gładkie ciasto, owinąć w folię i wstawić na ok.30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm podsypując lekko mąką.
Wykrawać różnej wielkości gwiazdki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli gwiazdki będą powieszone na choince należy zrobić dziurkę przy  pomocy rurki do napojów.
Piec ok,8-10 minut  w piekarniku nagrzanym do temp.180 st,C.
Upieczone pierniczki wystudzić i pokryć cienką warstwą  czekolady  rozpuszczonej  wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Wierzch posypać kolorową posypka.

2 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...