11.12.2014

Piernikowe gwiazdki /z dodatkiem mąki razowej/


Pora wprowadzić  również do mojej kuchni  odrobinę świątecznego nastroju .
Wystarczy  niewiele, bo już odrobina przyprawy piernikowej i  magiczny zapach miodu  w  gwiazdkowych ciasteczkach   przypomina, że Święta tuż, tuż...........

Na rozgrzewkę proste, kakaowe  ciasteczka miodowe z dodatkiem mąki razowej,  które można przechowywać do świąt. Bez oporów można je również  śmiało schrupać wcześniej.....zabawa dopiero sie zaczyna........
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 200 g miodu prawdziwego
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ciemnego   kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej  do pierników
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Miód  i cukier   umieścić w rondelku,  podgrzać.
Dodać masło  i mieszać do momentu połączenia się składników.
 Wystudzić.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto / użyłam miksera.
Ciasto owinąć  folią spożywczą i  wstawić do lodówki na  2  godziny.
Schłodzone ciasto wałkować partiami / podsypując delikatnie mąką w razie potrzeby/ na  grubość ok.4 mm i wykrawać gwiazdki.
Gotowe ciasteczka przełożyć  na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec  ok.8-10 min w temp. 170-180 st.C.
Upieczone, przestygnięte  pierniczki przełożyć do puszki.
Pierniczki twardnieją po upieczeniu , ale  po pewnym czasie -zależy od wilgotności otoczenia - stają się mięciutkie.
Można ozdobić je czekoladą lub lukrem.
Można posypać ozdobną, cukierkową posypką........zobacz
Jeśli chcemy powiesić je na choince  należy przed pieczeniem zrobić dziurkę słomką do napojów.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...