22.05.2015

Sałatka ze szparagami i jajkiem


Niezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna  ze szparagami  i jajkiem w roli głównej. 

Pozostałe składniki to: ugotowana  fasolka szparagowa,   świeże listki szpinaku  i pomidor. 
Całość  doprawiona  świeżo zmielonym pieprzem i  sosem winegret  przygotowanym 
 na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. 
Dodatek  chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć  z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku.
Składniki:
szparagi zielone
fasolka szparagowa  zielona
młode listki szpinaku
pomidory
jajka ugotowane na  twardo
sos sałatkowy winegret
orzeszki piniowe /tostowane/
Wykonanie:
-Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić.
-Liście szpinaku umyć, pomidor  obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
-Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki.
-Wszystkie składniki ułożyć w dowolnej kompozycji  na półmisku lub  w salaterce.
-Doprawić do smaku solą ,  pieprzemi skropić sosem sałatkowym.

-Wierzch posypać orzeszkami.




1 komentarz:

  1. Wygląda naprawdę świetnie!
    http://artofcooking2.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........