3.06.2011

Babeczki nadziewane kremem i truskawkami



Słodziutkie i kremowe z dodatkiem sezonowych owoców. 
Oczywiście babeczki-pełne kalorii i niesamowicie pyszne....a na dodatek rozpływają się w ustach.
















Składniki:
spód babeczek:

  • 1 szklanka /ok.200g pokruszonych herbatników/wybrałam czekoladowe/
  • 1 łyżka cukru/gatunek do wyboru/
  • 4 łyżki/ok.60-70 g /stopionego masła
krem:
  • 3 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 25 g mąki/zwykłej lub typu maizena/
  • wanilia
  • bita śmietana:
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
oraz 
truskawki






Wykonanie:


Pokruszone/zmielone/ dokładnie biszkopty należy połączyć  z cukrem i roztopionym masłem. 
 Gotową  masą wyłożyć foremki . 
Ilość otrzymanych babeczek zależy od wielkości naszych foremek . 
Moje nie były zbyt duże więc otrzymałam 6  szt. 
 Babeczki należy wstawić  na 10 min do gorącego piekarnika/ok.180st/aby je lekko zapiec . 
Wyjąć z piekarnika i przestudzić i delikatnie wysunąć  z foremek. 
 Przygotować krem w/g przepisu tutaj i wystudzić.  
Można go zrobić  wcześniej. Śmietanę ubić na sztywno dodając łyżeczkę cukru.
  Do wystudzonego kremu dodawać  małe porcje bitej śmietany i delikatnie wymieszać. 
 Wstawić do lodówki aby krem lekko  stwardniał.
Gotową, schłodzoną masą napełniać babeczki,  a na wierzchu każdego ciastka ułożyć  umyte, osuszone i pokrojone owoce.

Babeczki można również nadziewać  zwykłym budyniem śmietankowym lub waniliowym połaczonym  ze świeżym masłem.
Smakują również doskonale.

3 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...