29.11.2012

"Cocole" z bakaliami i czekoladą

Pyszne bakaliowo -czekoladowe ciasteczka z kruchego ciasta serowego.



 Kruche i bardzo delikatne ciasto na bazie świeżej ricotty nadziane migdałami i czekoladą,  upieczone w kształcie ślimaczków . Przepis podpatrzyłam w telewizyjnym  programie włoskim , a autorka A.Moroni nazwała je bardzo wdzięcznie  cocole /czyt. kokole czyli pieszczoty/. Ciasteczka te przygotowałam  prawie "na poczekaniu" w trakcie tego właśnie programu. Tak się złożyło, że wszystkie składniki miałam pod rękę, a ciasteczka są bardzo proste do wykonania.
W podstawowym przepisie nadzienie składa się z migdałów i czekolady , ale ja dorzuciłam orzechowy krokant i rodzynki. Orzeszki spisały się rewelacyjnie natomiast nie polecam dodawania 
rodzynek , ponieważ  przypalają się.


Składniki:
  • 150 g ricotty
  • 7 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju kukurydzianego
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu wanilii
nadzienie:
  •  1 białko 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok.100 g posiekanych migdałów lub płatków/ dodałam również orzechy/
  • ok.100 g posiekanej gorzkiej czekolady 
-W misce umieścić ricottę , dodać mleko, cukier, olej wanilię i utrzeć drewnianą łyżką. 
-Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie połączyć składniki.
-Ciasto wstawić na 30 min. do lodówki.
-Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować  na grubość kilku mm.
-Oba placki posmarować białkiem/ w oryginale/. Moje placki posmarowałam cienko kremem kasztanowym.
-Posypać posiekaną czekoladą , migdałami / u mnie orzechami i rodzynkami/  i posypać cukrem waniliowym.
-Ciasto zwinąć w  rulon, a następnie pokroić w centymetrowe plastry.
-Plastry ciasta ułożyć / na leżąco / na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok. 20-25 min  w temperaturze 180 st. C.  aż nabiorą złotego koloru.
-Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.





Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

10 komentarzy:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...