Pizza Quattro Stagioni
Chyba każdy z nas lubi zjeść dobrą pizzę.
Dobrą....., to według mnie taką, która wyglądem i smakiem przypomina prawdziwą włoską pizzę.
Bo, co tu ukrywać , Włosi potrafią ją upiec!
Pasja, tradycja, doświadczenie, najlepsze surowce i tajemnice wypieku czynią ją jedyną i niepowtarzalną.
A ja nieustannie uczę się i dążę do ideału.
Obok Margherity pizza "Quattro stagioni" jest moją ulubioną.
Może głównie dlatego , że można znaleźć na niej składniki, które smakują mi najbardziej .
Jedna pizza , cztery smaki ....i to jest chyba jej największa zaleta. Każdy kawałek smakuje inaczej i można poczuć konkretny smak zastosowanych dodatków. Można jeść kawałek po kawałku /aż do czterech/ i nie jest nudno. Zupełnie inaczej smakuje mieszanka tych samych składników ułożonych na całości ciasta /również taką lubimy! /
Składniki:
- 300 g mąki pszennej / użyłam włoskiej 00/
- 180 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży /8 g suszonych/
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 120 g sera mozzarella
- sos pomidorowy/poniżej/
- 3 łyżki oliwek bez pestek /czarne i zielone/
- 1/2 łyżki kaparów
- 80 g gotowanej szynki w plasterkach
- 3 serca karczochów z zalewy
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki startego parmezanu
- bazylia do dekoracji
- oregano
- rukola do dekoracji
Wykonanie:
-Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody i -odstawić , aż pojawią się pęcherzyki.
-Zagnieść ciasto ręką . Jeśli lepi się do dłoni , należy podsypać troszkę mąki i wyrabiać do uzyskania gładkiej, jednolitej kuli.
-Wyrobione , sprężyste ciasto przełożyć do miski nasmarowanej oliwą.
-Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut.
-Kiedy ciasto podwoi swoja objętość przełożyć je na blat, lekko rozciągnąć i spłaszczyć dłońmi /najlepiej opuszkami palców/ do osiągnięcia żądanej grubości i kształtu tak, aby brzegi były nieco grubsze /nie wałkować/.
-Przygotowany placek przełożyć na blachę wysmarowana oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
-W międzyczasie ,kiedy ciasto rośnie należy, przygotować pozostałe składniki.
-Mozzarelle pokroić w kostkę lub rozdrobnić w palcach.
- Pieczarki pokrojone w plasterki krótko podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy .
-Oliwki pokroić na połówki i połączyć z kaparami /jeśli ktoś lubi można dodać kilka filecików anchois.
- Plasterki szynki pokroić w paski.
- Plasterki szynki pokroić w paski.
-Karczochy odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.
-Ciasto posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć równomiernie mozzarellę, a następnie ułożyć poszczególne składniki tworząc cztery sektory -ćwiartki . /na środku ułożyłam dodatkowo kilka plasterków świeżej cukinii/.
-Posypać delikatnie oregano.
-Posypać delikatnie oregano.
-Piekarnik nagrzać do wysokiej temperatury /220-240 stopni/ i piec przez 10 minut na najniższej półce, posypać parmezanem , przełożyć na górą półkę i dopiec / ok 5 min/.
-Pizza jest gotowa, kiedy ser stopi się , a boki ciasta nabiorą złotego koloru.
-Przed podaniem udekorować dowolnie świeżą bazylią i rukolą.
-Przed podaniem udekorować dowolnie świeżą bazylią i rukolą.
-Składniki nadzienia nie powinny nadmiernie obciążać pizzy.
-Dobra pizza powinna mieć cienkie, chrupiące ciasto, a upieczone, pokrojone kawałki nie powinny się wyginać.
Pizzy nie należy doprawiać ketchupem.!
-2 łyżki sosu pomidorowego /z butelki/
-1 łyżka gęstej pasty pomidorowej
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka oliwy z oliwek
-suszone zioła /oregano, bazylia/
-szczypta cukru
ile smaków na jednej pizzie:)
OdpowiedzUsuńpycha
uwielbiam ją i ten karczoch mniam, ostatnio właśnie na taką się skusiłam:)
OdpowiedzUsuń