Pyszny , delikatny i prosty w przygotowaniu sernik z dodatkiem dyni . Sezon dyniowy wciąż w pełni, a pomysłów na wykorzystanie tego warzywa nie brakuje. Dziś na słodko.
Jest to przepis na sernik pieczony w tortownicy, ale ponieważ przygotowałam go z połowy podanych składników wykorzystałam małe foremki do tartaletek.
Nawiązując do święta Halloween kilka serniczków udekorowałam czekoladową pajęczynką i czymś, co powinno przypominać pajączka / nie wyszło/, pozostałe posypałam orzeszkami piniowymi.
Sernik przygotowałam z serka Philadelphia , ale doskonały jest również nasz twarożek mielony tzw. z wiaderka / do którego niestety nie mam chwilowo dostępu/.
Składniki: /na tortownicę o średnicy 24 cm/
- 250 g herbatników kakaowych
- 150 g masła
- 250 g dyni /obranej/
- 500 g sera białego zmielonego / u mnie Philadephia/
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 3 łyzki soku z cytryny
- szczypta soli
- po pół łyżeczki cynamonu i imbiru
- 100 g czekolady gorzkiej do dekoracji
- orzeszki piniowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Herbatniki zmiksować, masło roztopić. Składniki połączyć w misce na jednolitą masę i wyłożyć foremki /tortownicę/. Masę starannie docisnąć . Foremki wstawić do lodówki na ok.30 min.
- Dynię pokroić w kostkę i udusić do miękkości ok.20 min. w rondelku z niewielką ilością wody /ok.50 g/. Wystudzić.
- Ser i cukier umieścić w mikserze, dodać ugotowaną dynię i krótko zmiksować.
- Dodać cynamon , imbir , szczyptę soli, sok z cytryny śmietanę i miksując na małych obrotach dodawać po jednym jajku. Masa powinna być gładka, a składniki dokładnie połączone.
-Gotową masą wypełnić foremki / tortownicę/ z przegotowanym kruchym spodem z herbatników.
-Piec ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C.
-Upieczone ciasto pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut w zgaszonym piekarniku.
-Serniczki / sernik / wystudzić.
-Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić dowolnie schłodzone serniczki.
TE KOLORY !!! wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńKolor mają cudnie intensywny, boskie! :)
OdpowiedzUsuń