Szybkie i proste w wykonaniu ciasto, które można przygotować na wiele sposobów.
To oczywiście crostata / tarta/ czyli kruche ciasto najczęściej z owocowym nadzieniem.
Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce 2 dni lub zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby lub zachcianki. Jako nadzienie wykorzystujemy sezonowe owoce, marmoladę, twarożek ,kremy budyniowe lub czekoladowe.
Sezon dyniowy wciąż w pełni, a więc moją crostatę wypełnia pyszne nadzienie dyniowe z nektarynką.
Składniki na nadzienie :
- 2 nektarynki /lub brzoskwinie/
- sok z 1/2 cytryny
- 400 g dyni /obranej , bez pestek/
- 80 g cukru
- 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina Muscat /Moscato/
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- Obraną dynię pokroić w kostkę.
- Nektarynki obrać, również pokroić na małe kawałki.
- Dynię włożyć do rondla i zasypać cukrem, dodać nektarynki , sok z cytryny, wino, wymieszać, przykryć i pozostawić najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia smażyć owoce na małym ogniu mieszając tak , by dżem nie przypalił się.
- Smażyć bez przykrycia , do miękkości owoców /ok. 30 min. /
- W miarę potrzeby dolać odrobinę wina lub wody.
- Do gorących owoców wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto:
- Po upływie godziny ciasto rozwałkować .
- Okrągłą formę /śr.ok. 24 cm/ wysmarować masłem .
- Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki foremki / na ok.2 cm/.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika/180 st.C/ na ok.20 min.
- Na upieczony , przestudzony spód nałożyć tężejącą masę .
-Wierzch dowolnie ozdobić owocami /owoce można posmarować tężejącą galaretką lub żelatyną/.
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru /można zrezygnować/
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
- szczypta soli
Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na do lodówki. - Po upływie godziny ciasto rozwałkować .
- Okrągłą formę /śr.ok. 24 cm/ wysmarować masłem .
- Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki foremki / na ok.2 cm/.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika/180 st.C/ na ok.20 min.
- Na upieczony , przestudzony spód nałożyć tężejącą masę .
-Wierzch dowolnie ozdobić owocami /owoce można posmarować tężejącą galaretką lub żelatyną/.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.
świetne, zapisuję, może jeszcze uda mi się na dynię załapać :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe to połączenie dyni z nektarynką :) Tarta wygląda wspaniale, kolor ma cudny :)
OdpowiedzUsuń