04.11.2012

Kruche ciasteczka /wyciskane/


Kruchutkie, maślane , pachnące wanilią i cytryną  , niezwykle łatwe do przygotowania ciasteczka,
 o rożnych kształtach i dowolnych smakach. Dzisiaj kwiatuszki.
Wystarczy zaopatrzyć się w proste urządzenie do wyciskania ciasteczek , 
a w ekspresowym tempie przygotujemy ich  całe mnóstwo. 
Gotowe ciasteczka można przełożyć do puszki i przechowywać przez kilka dni.

Składniki:

  /ilość zależy od kształtu i grubości ciasta /

  •   1 kostka masła /225 g /
  •   2 żółtka
  •   2 szklanki mąki pszennej
  •   1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
  •   2/3 szklanki cukru pudru
  •   1 łyżeczka aromatu waniliowego
  •   skórka cytrynowa/w-g uznania/
  • szczypta soli
  • powidło śliwkowo-czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:


-Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
-Ucierając dodać żółtka, wanilię, świeżo stratą skórkę cytrynową, szczyptę soli, a na koniec mąkę. 
-Wyrobić gładkie ciasto. Lekko schłodzić.
-Schłodzone ciasto nakładać  do szprycy i partiami wyciskać  ciasteczka  o dowolnych kształtach bezpośrednio na blachę/bez smarowania jej/.
-Piec w temperaturze 200 st.C o.10-12 min./w zależności od grubości ciasta. Zbyt długo przetrzymywane w piekarniku staja się twarde.
-Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce kuchennej.
-Przestudzone ciasteczka można dowolnie dekorować marmoladą, czekoladą,  owocami kandyzowanymi, orzechami ,migdałami. Można je również posypać cukrem pudrem.

Tą samą metodą  można upiec różne smaki  ciasteczek  dodając do ciasta mąkę migdałową, kokosową, ryżową, kakao,orzechy itp.




W podobny sposób można upiec ciasteczka  w/g przepisu  

Składniki: /na ok.60 szt./

125 g masła
100 g cukru
1 jajo
220 g mąki pszennej
szczypta soli
aromat waniliowy


oraz w/g następujących składników:


200 g mąki ryżowej
150 g maki pszennej
150 g cukru
140 g masła
1 jajo
3 łyzki mleka
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolny aromat

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........