11.11.2012

Ciasto kasztanowe "Castagnaccio"


 Kiedy po raz pierwszy spróbowałam ciasto kasztanowe uznałam , że jest całkiem fajne i jakieś inne niż znane mi do tej pory wypieki.  Zupełnie nie przypominało normalnego ciasta.
 Było to coś w rodzaju "gumowej bajaderki " /takie było moje skojarzenie/.
 Ciężkie, zbite , mokre i naturalnie słodkie......

Potem jadłam  je jeszcze kilka razy /gotowe z cukierni/ , a kiedy udało mi się kupić mąkę kasztanową postanowiłam przygotować je samodzielnie. Na opakowaniu mąki znalazłam przepis na
 castagnaccio,  a więc nie zadając sobie trudu w poszukiwaniach przepisu  postanowiłam je upiec.  Już od początku coś mi nie pasowało. Pamiętając konsystencję tego ciasta nie byłam pewna , czy z tego przepisu i podanych składników otrzymam  zamierzony  efekt. Z ciekawością  zerkałam do piekarnika i coraz bardziej  wątpiłam. Ciasto pięknie wyrosło i zupełnie nie przypominało mi tego prawdziwego castagniaccio. No cóż przepis pochodził z opakowania mąki kasztanowej,
 a nazwa była identyczna. 
Ale to nie było to.  Widocznie istnieją rożne sposoby wypiekania ciasta z mąki kasztanowej o tej samej nazwie : "Castagnaccio" , w zależności od regionu i tradycji.

Ciasto,  choć nie takie jak w założeniu , było pyszne i nie żałuję tej pomyłki. 

A prawdziwe castagnaccio wygląda trochę inaczej /zobacz/


W ubiegłym roku z tej samej mąki ,w podobny sposób upiekłam
 pyszne babeczki kasztanowe: /aby zobaczyć kliknij foto/
 Babeczki kasztanowe


Składniki: /tortownica o śr.25 cm/

  • 450 g mąki kasztanowej
  • 3 jaja
  • 7 łyżek cukru
  • 150 g stopionego masła
  • 400 g mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kieliszek rumu
  • aromat pomarańczowy lub starta skórka 
  • rodzynki
  • orzeszki pinii
  • gałązka świeżego rozmarynu
Wykonanie:

- Jajka ubić z cukrem i  wanilią na pulchną masę.

- Do ubitych jajek dodać stopione , zimne masło.

- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, szczyptę soli.

- Masę jajeczno-maślaną  połączyć z sypkimi składnikami dolewając stopniowo mleko .

- Całość starannie wymieszać.

- Dodać rum, zapach pomarańczowy, rodzynki i orzeszki piniowe.

-Okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm posmarować masłem.

-Ciasto przełożyć do foremki, posypać orzeszkami i listkami rozmarynu.
- Piec ok.40 min w piekarniku nagrzanym do temp.170 st.C.



.......doskonałym  dodatkiem do ciasta jest włoskie, słodkie, czerwone wino "Cagnina", które  tradycyjnie towarzyszy spożywaniu pieczonych kasztanów.


5 komentarzy:

  1. wooow woow woow
    ciasto brzmi i wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba powinnam sprawić sobie mąkę kasztanową, bo mnie wypieki z jej dodatkiem coraz bardziej intrygują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wyjęłam z piekarnika chleb kasztanowy.......co za zapach?

      Usuń
  3. hej, zainteresowałaś mnie tym przepisem. mam w domu mąkę kasztanową oraz suszone kasztany.
    tylko jest mały problem- z checia upiekłabym taki ciasto ale u góry w składnikach nie ma ile i jakiej mąki dodac..

    OdpowiedzUsuń
  4. ...oczywiscie,że umknął mi podstawowy składnik,którym jest mąka kasztanowa, ale myślę,że już po problemie,bo dopisałam.......dzięki za wyłapanie błędu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...