11/05/2012

Kruche ciasteczka kasztanowe /wyciskane/


Tym razem przy użyciu maszynki upiekłam  kruchutkie ciasteczka kasztanowe. 
Jesień w pełni , a więc dodatek kasztanów doskonale skomponował się ze smakiem kruchego ciasta.

Część mąki pszennej zastąpiłam mąką kasztanową i tak powstały pyszne ciasteczka, które dodatkowo ozdobiłam kropeczką słodkiego kremu kasztanowego.

 Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem i tak będą pyszne.
Mąka kasztanowa , którą produkuje się z suszonych kasztanów jadalnych różni się od mąki zbożowej głównie tym, że nie zawiera w swoim składzie glutenu, jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna przez nasze organizmy . Jej zdrowotne właściwości zostały docenione i coraz częściej można ją znaleźć w sprzedaży. Oprócz ciasteczek można wypiekać z niej  różne ciasta,  chleby, można przygotować słodkie desery, naleśniki i kremy.

Składniki: /ilość zależy od grubości i kształtu ciastek/

  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4  łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka rumu lub aromat waniliowy
  • krem kasztanowy /lub czekoladowy/ do dekoracji
Wykonanie:
- Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem i jajkiem  na puszystą masę.
-Dodać wymieszane mąki , sól, sodę  i rum.
-Wyrobić gładkie ciasto /użyłam łyżki drewnianej/ i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. 
-Gotowe ciasto nałożyć do maszynki i wyciskać dowolne wzorki ciasteczek bezpośrednio na blachę /nie smarować blachy/.
-Piec w nagrzanym piekarniku/180-190 st.C. ok. 10-14 min./ w zależności od grubości ciasta/  
-Ciasteczka powinny być lekko przyrumienione.










4 komentarze:

  1. Czy mąka kasztanowa to wyrób własny, czy jest ogólnodostępna w sprzedaży? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kasztanowa nie jest wyrobem własnym,jest dostępna w niektórych sklepach / internetowych również/,ale jak każdy produkt zdrowy jest droga.

      Usuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)