20.11.2012

Kruche pierożki z domową marmoladą

Ravioli dolci 

Kruchutkie  ciasteczka w kształcie pierożków nadziewane domową marmoladą wieloowocową.


Prosty, łatwy  przepis na słodkie pierożki do kawy czy herbaty, z wykorzystaniem niewielu składników   i gwarantowanym efektem. Do nadziewania  ciastek można użyć  marmolady o dowolnym  smaku , jabłek, sera, kremu czekoladowego, ale ja najbardziej lubię je z wieloowocową marmoladą  własnej roboty.



Składniki: /na jedną  blaszkę/
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 75 g masła
  • 40 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki skórki  startej z cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli

oraz 
 marmolada wieloowocowa na nadzienie 
białko do smarowania 
cukier kryształ do posypania
                                                           Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść na gładką masę.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki. 
-Lekko schłodzone ciasto  rozwałkować na około 4 mm  grubości.
-Wykroić kółka dowolnej wielkości /przy pomocy szklanki lub foremki/.
- Na środek każdego kółka nałożyć trochę marmolady/powinna być dość twarda/
 -Placuszki złożyć na pół , skleić  dobrze boki, nadać im kształt pierożków /można każdy sklejony pierożek okroić wokół brzegów szklanką lub ozdobną foremką/
- Przygotowane w ten sposób ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
-Wierzch posmarować  białkiem i delikatnie posypać cukrem kryształem.
-Piec w piekarniku nagrzanym do  temperatury 180°C około 25 min.



3 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...