Ravioli dolci
Kruchutkie ciasteczka w kształcie pierożków nadziewane domową
marmoladą wieloowocową.
Prosty, łatwy przepis na słodkie pierożki do kawy czy herbaty, z wykorzystaniem niewielu składników i gwarantowanym efektem. Do nadziewania ciastek można użyć marmolady o dowolnym smaku , jabłek, sera, kremu czekoladowego, ale ja najbardziej lubię je z wieloowocową marmoladą własnej roboty.
Składniki: /na jedną blaszkę/
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 75 g masła
- 40 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
oraz
marmolada wieloowocowa na nadzienie
białko do smarowania
cukier kryształ do posypania
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na
ciasto połączyć i zagnieść na gładką masę.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić
na 30 min. do lodówki.
-Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na około 4 mm grubości.
-Wykroić
kółka dowolnej wielkości /przy pomocy szklanki lub foremki/.
- Na środek każdego kółka nałożyć trochę marmolady/powinna być dość twarda/
-Placuszki
złożyć na pół , skleić dobrze boki, nadać im kształt pierożków /można każdy sklejony pierożek okroić wokół brzegów szklanką lub ozdobną foremką/
- Przygotowane w ten sposób ciastka ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
-Wierzch posmarować białkiem i delikatnie posypać cukrem kryształem.
-Piec
w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 25 min.
ale apetyczne zdjęcia:) nic tylko porwać kilka i spałaszować;)
OdpowiedzUsuńNa jutro do kawy będą jak znalazł:-)
OdpowiedzUsuńa ślinka cieknie na klawiaturę:P
OdpowiedzUsuń