Pyszne włoskie pieczywo z orzechami bardzo popularne w okresie jesiennym.
Dodatkowo wzbogaciłam je gotowanymi kasztanami i orzeszkami piniowymi.
Puszysta , miękka , pachnąca orzechami i świeżą oliwą foccacia doskonale smakuje z dodatkiem pleśniowego sera, włoskiej marmolady z gruszek /mostarda di pere/ , z miodem i lampką dobrego czerwonego wina.
Jest pyszna również bez dodatków i taką właśnie najbardziej ją lubię!
Składniki:
- 350 g mąki pszennej/ użyłam Manitoba/
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 180 g wody
- 50 g czerwonego, wytrawnego wina
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 60 g orzechów włoskich
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- kilka ugotowanych kasztanów
oliwa do formy i skropienia ciasta
Wykonanie:
-Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
-Pozostałą wodę połączyć z winem i oliwą.
-Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.
-Dodać rozpuszczone drożdże, wodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
-Zagnieść i wyrobić ciasto. Jeśli wymaga podsypać niewielką ilością mąki.
-Dodać połowę pokrojonych orzechów włoskich i ponownie wyrobić.
-Gotowe, gładkie i sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski.
-Miskę przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia /na ok.40-60 min/
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na naoliwioną blaszkę/lub wyłożoną papierem do pieczenia/ i rozciągnąć palcami nadając dowolny kształt / kilka milimetrów grubości/-u mnie owalny.
-Wierzch ozdobić pozostałymi orzechami i kasztanami /zamiast kasztanów można użyć tylko orzechy/
-Blaszkę przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia/ok.30-40 min./
-Piekarnik nastawić na temp.180 st.C.
-Wyrośniętą focaccię delikatnie skropić z wierzchu oliwą.
-Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min do przyrumienienia się.
-Po wyjęciu z piekarnika ponownie skropić oliwą.
-Przełożyć na kratkę kuchenną.
obok focacci z orzechami moją ulubioną jest razowa z winogronami ZOBACZ TUTAJ
niesamowicie bogate wnętrze:) pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo kusząca :) świetne dodatki - orzechy i kasztany :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie, orzechy i kasztany:) wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPYCHA
OdpowiedzUsuńFocaccia z kasztanami? Zaintrygowałaś mnie, muszę tego spróbować :)
OdpowiedzUsuń