Jeśli ktoś zna i lubi połączenie sera pleśniowego z gruszką i orzechami, to może sobie wyobrazić jak zestawienie tych składników może smakować w połączeniu z pysznym drożdżowym ciastem..... a do tego dodatek aromatu imbiru i pomarańczy....Sprawdziłam i polecam.
Pizza w takim wydaniu jest pyszna.
Pomysł zaczerpnięty z włoskiego magazynu kulinarnego "Cucina moderna"
Pizza w takim wydaniu jest pyszna.
Pomysł zaczerpnięty z włoskiego magazynu kulinarnego "Cucina moderna"
Każdy ma swój ulubiony i sprawdzony sposób na przygotowanie pizzy.
Jedni lubią ciasto cienkie, chrupiące inni grubsze i pulchne. Wypróbowałam już wiele przepisów i za każdym razem moja pizza przygotowana jest w/g różnych proporcji składników /choć niewiele różniących się między sobą / z zachowaniem podobnej techniki. Zmieniam rodzaje mąki, drożdże świeże zastępuję suchymi, dowolnie komponuję dodatki i wciąż poszukuję doskonałej bazy......jestem już na tropie, ale muszę jeszcze poeksperymentować.
Tym razem ciasto cienkie na środku z grubszymi bokami.
Jedni lubią ciasto cienkie, chrupiące inni grubsze i pulchne. Wypróbowałam już wiele przepisów i za każdym razem moja pizza przygotowana jest w/g różnych proporcji składników /choć niewiele różniących się między sobą / z zachowaniem podobnej techniki. Zmieniam rodzaje mąki, drożdże świeże zastępuję suchymi, dowolnie komponuję dodatki i wciąż poszukuję doskonałej bazy......jestem już na tropie, ale muszę jeszcze poeksperymentować.
Tym razem ciasto cienkie na środku z grubszymi bokami.
Składniki: /blaszka 30-40 cm /
ciasto:
- 300 g mąki pszennej /użyłam Manitoba/
- ok. 180 g letniej wody
- 30 g oliwy z oliwek
- 15 g świeżych drożdży
- ok. 1 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- mąka do podsypania
nadzienie:
-W płaskim naczyniu zagotować ok. 3 szklanki wody.
-Dodać cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy, wino, 1/2 łyżeczki startego imbiru i gotować na małym ogniu ok.6 min / mieszając powstały syrop od czasu do czasu drewniana łyżką/.
-Umytą gruszkę pokroić wzdłuż na plastry.
-Cztery środkowe plasterki umieścić w gorącym syropie i gotować ok.4-5 minut.
-Podgotowane gruszki przełożyć na talerzyk do przestudzenia.
-Do syropu włożyć umytą, sparzoną , pozbawiona białych części i pokrojoną w cieniutkie paseczki skórkę pomarańczową, gotować ok.2 min ,odsączyć z syropu /syrop można wykorzystać do przygotowania napoju/.
- Serek pleśniowy połączyć z mascarpone, doprawić delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.
-przygotować ciasto:
- 100 g sera pleśniowego /gorgonzola/
- 50 g sera mascarpone
- 40 g orzechów włoskich
- 1 duża gruszka
- sok z jednej pomarańczy
- skórka pomarańczowa z 1/4 pomarańczy
- 40 g cukru
- mały kawałek świeżego imbiru
- 1/2 szklanki białego wina
- kilka świeżych listków rukoli lub drobnego szpinaku
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
-W płaskim naczyniu zagotować ok. 3 szklanki wody.
-Dodać cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy, wino, 1/2 łyżeczki startego imbiru i gotować na małym ogniu ok.6 min / mieszając powstały syrop od czasu do czasu drewniana łyżką/.
-Umytą gruszkę pokroić wzdłuż na plastry.
-Cztery środkowe plasterki umieścić w gorącym syropie i gotować ok.4-5 minut.
-Podgotowane gruszki przełożyć na talerzyk do przestudzenia.
-Do syropu włożyć umytą, sparzoną , pozbawiona białych części i pokrojoną w cieniutkie paseczki skórkę pomarańczową, gotować ok.2 min ,odsączyć z syropu /syrop można wykorzystać do przygotowania napoju/.
- Serek pleśniowy połączyć z mascarpone, doprawić delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.
-przygotować ciasto:
-Pokruszone drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać szczyptę cukru i oliwę, wymieszać.
-Mąkę przesypać do miski , wlać przygotowany płyn i wyrobić drewnianą łyżką.
-Dodać sól ,wymieszać , przełożyć na obsypany mąką blat i energicznie zagnieść ręką ciasto /ok.3-4 minuty/.
-Gładkie i elastyczne ciasto uformowane w kulę przełożyć do miski nasmarowanej oliwą , przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Po upływie ok. 40 min, kiedy ciasto podwoi swoją objętość , przełożyć je na naoliwioną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i dłońmi rozprowadzić po dnie formując prostokąt o grubości ok.4-5 mm. Brzegi powinny być nieco wyższe niż spód.
-Sery rozprowadzić na wierzchu ciasta pozostawiając wolne brzegi.
-Nałożyć plasterki gruszek , połówki orzechów i skórkę pomarańczową.
-Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
-Nagrzać piekarnik do temp.220 st.C i wstawić przygotowaną pizzę.
-Piec ok.15 min .
-Lekko przyrumienioną pizzę wyjąć z piekarnika, ozdobić świeżymi listkami rukoli i pokroić.
-Sery rozprowadzić na wierzchu ciasta pozostawiając wolne brzegi.
-Nałożyć plasterki gruszek , połówki orzechów i skórkę pomarańczową.
-Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
-Nagrzać piekarnik do temp.220 st.C i wstawić przygotowaną pizzę.
-Piec ok.15 min .
-Lekko przyrumienioną pizzę wyjąć z piekarnika, ozdobić świeżymi listkami rukoli i pokroić.
kocham te smaki:) połączenia sera, gruszki i orzechów jest boskie!
OdpowiedzUsuńależ to musi ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń