Pyszne kremowe risotto dyniowe o delikatnym słodko-migdałowym smaku.
Kiedy widzę w sklepie to cudownie pomarańczowe warzywo nie jestem w stanie się mu oprzeć. Właśnie przyniosłam do domu kawałek świeżej dyni , a jej część w ciagu kilkunastu minut znalazła się na patelni. Na obiad będzie delikatne risotto, czyli moje ulubione ekspresowe danie.
Składniki: /2 porcje/- 200 g ryżu arborio
- 200 g dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki startego sera grana lub parmezan
- 1 łyżka serka kremowego
- kilka /2-4/ pokuszonych herbatników "Amaretto"
- kilka prażonych migdałów do dekoracji
- sól i pieprz biały do smaku
- ok.500-600 ml gorącej wody /może być bulion warzywny/
Wykonanie:
-Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.-Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła, dodać ryż i mieszając krótko podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Wrzucić pokrojoną dynię, wymieszać i zalać gorącą wodą tak, aby przykryła powierzchnię ryżu.
-Posolić do smaku.
-Kontynuować gotowanie na małym ogniu uzupełniając płyn w miarę wchłaniania go przez ryż.
-Po upływie 15-20 min. gotowania , kiedy ryż jest już miękki / al dente/, a risotto staję się gęste i kremowe dodać pokruszone biszkopty i starty ser ,starannie wymieszać.
-Naczynie zdjąć z ognia.
-Do gorącego ryżu dodać łyżkę masła i serek kremowy, doprawić do smaku pieprzem i energicznie wymieszać.
-Gorące risotto nakładać na talerze.
-Ozdobić migdałami.
cudnie dobrane smaki!:)
OdpowiedzUsuńKilka razy w tym sezonie spotkałam się w różnych gazetach, czy na portalach z duetem zucca-amaretti. Też się przymierzałam, by coś z nimi upichcić.
OdpowiedzUsuńBardzo popularne są ravioli w takim właśnie zestawieniu smakowym plus sławna "mostarda di Cremona".....pycha!
UsuńUwielbiam dynie, ale do risotta nigdy jej nie dodawałam :) Musiało być smacznie.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) chętnie zjadłabym coś takiego:)
OdpowiedzUsuń