Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i mocny, orzeźwiający smak granatu .
Bardzo łatwe do przygotowania, kuszące dla oka i przyjemne dla podniebienia............
Wystarczy tak niewiele by zwykłe babeczki zdecydowanie zmieniły swój wygląd i smak.- 75 g mąki pszennej
- 60 g mąki ryżowej
- 1/3 szklanki oleju sezamowego
- 100 g cukru
- 2 jajka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 owoc granatu
-Do masy
jajecznej dodać wanilię, obie mąki/ z proszkiem/ na
przemian z jogurtem, szczyptę soli , a na koniec olej.
-Delikatnie wymieszać.
-Połączyć z ziarenkami granatu/ ok.1 łyżeczka na babkę/
-Połączyć z ziarenkami granatu/ ok.1 łyżeczka na babkę/
-Ciasto przełożyć do przygotowanych papierowych foremek .
-Piec ok. 20 min. w temp.180 st.C do tzw. suchego patyczka.
-Wyjąć, wystudzić na kratce.
-Ozdobić tężejącą galaretką z owocami.
- 1 owoc granatu
- 1 /niepełna/ łyżeczka agar agar
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
-Granaty przekroić na połówki, wydrążyć ziarenka , część rozgnieść i przełożyć do rondelka.
-Dodać cukier , sok z cytryny i mieszając dobrze podgrzać.
-Dodać agar , dokładnie wymieszać i zagotować.
-Odstawić do ostygnięcia .
-Schłodzoną i lekko tężejącą galaretką z owocami polać wierzch babeczek..
Agar-agar można zastąpić żeletyną.
ależ apetycznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł, widzę, że coraz więcej ludzi korzysta w swoich przepisach z granatu:)
OdpowiedzUsuń