24.02.2013

Granatowe babeczki


Delikatne, rozpływające się w ustach  ciasto i  mocny,  orzeźwiający  smak  granatu .
Bardzo  łatwe do  przygotowania,  kuszące dla oka i przyjemne dla podniebienia............
Wystarczy tak niewiele by zwykłe babeczki  zdecydowanie  zmieniły swój wygląd  i smak.

 Składniki: / 6 -8 szt/
  • 75 g  mąki pszennej
  • 60 g  mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego
  • 100 g cukru
  •  2 jajka
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 owoc  granatu 






Wykonanie:
-Granat przekroić na pół i wyjąć ziarenka.
-Jajka  ubić z cukrem.
-Do masy jajecznej  dodać wanilię, obie mąki/ z proszkiem/  na przemian z jogurtem,  szczyptę soli , a na koniec olej. 
-Delikatnie wymieszać.
-Połączyć z ziarenkami granatu/ ok.1 łyżeczka na  babkę/
-Ciasto przełożyć do przygotowanych  papierowych foremek .
-Piec ok. 20 min. w temp.180 st.C do tzw. suchego patyczka.
-Wyjąć, wystudzić na kratce.
-Ozdobić tężejącą galaretką  z owocami.

galaretka z granatu:
  • 1  owoc granatu
  • 1 /niepełna/ łyżeczka agar agar
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

 -Granaty  przekroić na połówki, wydrążyć  ziarenka , część rozgnieść  i przełożyć do rondelka.
 -Dodać cukier ,  sok z cytryny i  mieszając  dobrze podgrzać.
  -Dodać agar , dokładnie wymieszać i  zagotować.
 -Odstawić  do ostygnięcia .
 -Schłodzoną  i lekko tężejącą  galaretką z owocami  polać wierzch babeczek..
Agar-agar można zastąpić żeletyną.


2 komentarze:

  1. ależ apetycznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowity pomysł, widzę, że coraz więcej ludzi korzysta w swoich przepisach z granatu:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...