Pyszna orzeźwiająca
sałatka o słodko kwaśnym smaku z delikatnym ,
anyżkowym aromatem i
oliwkowym akcentem. Ta niezwykle prosta sałatka o nazwie sycylijska
to
tradycja kuchni tego regionu Włoch.
Doskonała jako samodzielne danie
choć najczęściej podawana jest jako przystawka , gdyż kwaśny smak pomarańczy i dodatek kopru włoskiego pobudzają apetyt.
Dla mnie
jest to doskonały podwieczorek , a pobudza nie tylko apetyt ale również zmysły.......
Świetna , kiedy dopadnie nas ochota na coś smacznego.....
Bardzo często koper włoski
zastępuje się czerwoną cebulą i sałatka zupełnie zmienia swój smak. Sałatkę
przygotowuje się z pomarańczy sezonowych, ponieważ są wtedy najlepsze. Należy
je mocno obrać/ szczególnie z białej skórki, a następnie pokroić w plasterki,
kostkę lub wyciąć pomiędzy ściankami cząstki uzyskując w ten sposób miąższ bez
części łykowatych.
Składniki: / 2 porcje/
- 2 pomarańcze /czerwona i żółta/
- 1 fenkuł / koper włoski/
- czarne oliwki bez pestki/ po kilka/
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 pomarańczy/drugą część dodać do sałatki/
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Wycisnąć sok z połówki pomarańczy i połączyć z oliwą, dodać sól i paprykę. Dokładnie wymieszać tworząc jednolitą emulsję.
-Pomarańcze dokładnie obrać i pokroić w plastry.
-Umyty, obrany koper pokroić w cienkie półkrążki.
-Na półmisku /lub bezpośrednio na talerzykach/ ułożyć liście sałaty ,na nich plastry pomarańczy i kopru , a na wierzchu oliwki.
-Bezpośrednio przed podaniem polać przygotowanym sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem
pięknie podana:)
OdpowiedzUsuń