Smaczna i pożywna sałatka z fasoli , kopru włoskiego z dodatkiem selera naciowego i pora to doskonałe połączenie wartościowych składników.
Fasola to bogactwo białka roślinnego i soli mineralnych , zawiera również witaminy i bardzo ważny w naszym pożywieniu błonnik. Przygotowując potrawy z fasolą należy pamiętać o dodatku odpowiednich ziół i przypraw , które ułatwiają trawienie . Doskonale sprawdza się np. zestawienie fasoli w sałatce z fenkułem / koprem włoskim/ z dodatkiem kminu rzymskiego, koperku , papryczki chilli i pieprzu ziołowego .
Składniki: /2 porcje/
- 3/4 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 fenkuł/ koper włoski/ i jego zielona część do dekoracji
- mały kawałek pora /biała część/
- mały kawałek selera naciowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- papryczka chilli/do smaku/
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- kilka listków zielonej sałatki
Wykonanie:
-Ugotowaną fasolę umieścić w misce.
-Dokładnie umyć pora, obrać koper,
seler i pokroić w cienkie paseczki.
seler i pokroić w cienkie paseczki.
-Warzywa połączyć w misce.
-Dodać umytą, osuszona sałatkę.
-Całość posypać ziołowymi przyprawami, dodać odrobinę pokrojonej papryczki.
-Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą, skropić oliwą, octem i delikatnie wymieszać.
ciekawe połączenie:) do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i tak wiosennie:)
OdpowiedzUsuń