Nie potrzebujemy specjalnej okazji by delektować się smakiem naszej ulubionej pizzy , ale skoro dzisiaj jest jej święto zdecydowałam przygotować ją w trochę innej wersji.
Mięciutka, puszysta, aromatyczna pizza nadziewana szynką, mozzarellą i czerwoną cebulką
smakuje niczym świeże bułeczki . Tak też wygląda.
Bardzo lubię pizzę w takiej właśnie wersji , a dzięki zmianie składników nadzienia za każdym razem kiedy ja przygotuję smakuje inaczej. To prawda, że najlepsza na świecie jest pizza na cienkim, chrupiącym spodzie , z niewielka ilością dobrej jakości dodatków , pieczona w piecu opalanym drzewem....... ,ale i taka może czasem się znudzić. Dziś dla odmiany dużo ciasta i pyszne dodatki.
Ciasto przygotowałam moją ulubioną metodą kilkunastogodzinnego wyrastania w lodówce.
Ostatnio bardzo często piekę tą metodą i uważam ją za jedną z najlepszych. Ciasto po długim procesie wyrastania w chłodnym miejscu ma niepowtarzalny smak i konsystencję.
pizzę upiekłam w/g przepisu / ze zmianami/ z włoskiego programu TV "La prova del cuoco"
Składniki: /na foremkę o śr.22 cm/
ciasto:
- 300 g mąki pszennej /użyłam włoską 00/
- 220 g wody
- 6 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- mąka do podsypania/użyłam semoliny/
nadzienie:
- kilka cieniutkich plastrów szynki gotowanej
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
-Do miski wsypać mąkę i drożdże, wymieszać.
-Wlać letnią wodę i połączyć z mąką przy pomocy drewnianej łyżki.
-Dodać sól , 1 łyżkę oliwy i wyrobić gładkie ciasto/ kilka minut/, które jest dość luźne .
-Przełożyć je na omączony blat i złożyć kilkakrotnie nadając mu kształt kuli.
-Czystą miskę naoliwić i umieścić w niej ciasto.
-Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki /na najniższą półkę/ na ok. 18 godz.
-Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-2 godz. przed pieczeniem pizzy.
-Przygotować składniki nadzienia: cebulkę delikatnie podsmażyć na oliwię, /doprawić do smaku/, mozzarellę pokruszyć lub drobno pokroić.
-Na obsypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto i delikatnie opuszkami palców nadać mu kształt prostokąta . Rozciągnięte ciasto powinno mieć grubość kilku milimetrów.
-Na ciasto nałożyć rozdrobnioną mozzarellę , obłożyć plastrami szynki i cebuli, posypać startym parmezanem.
-Ciasto zrolować na całej długości.
-Ostrym nożem pokroić zrolowane ciasto na kilkucentymetrowe plastry .
-Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim powstałe roladki w małych odstępach.
-Odstawić na kilkanaście minut po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec ok.20-25 min w temp. 200 st.C do przyrumienienia się wierzchu ciasta.
Po upieczeniu pizzę przełozyć na kratke kuchenną
Fajna, nietypowa ta pizza :D
OdpowiedzUsuńfajny pomysł dla miłośników pizzy na grubym cieście:) mniam::D:D
OdpowiedzUsuńWizualnie mistrzostwo świata:-)
OdpowiedzUsuń