Delikatne, kruchutkie , leciutkie , napełnione bąbelkami powietrza i bardzo łatwe
do przygotowania faworki na piwie. Same zalety ,a więc nie pozostaje nic innego
jak zabrać się do pracy....
do przygotowania faworki na piwie. Same zalety ,a więc nie pozostaje nic innego
jak zabrać się do pracy....
Faworki na piwie piekłam wielokrotnie i z przyjemnością sięgam po ten stary i wypróbowany przepis. T ym razem bez dodatku tłuszczu, choć oryginał poleca dodanie łyżki masła lub oleju.
Aby okazały się rzeczywiście udane ciasto należy rozwałkować bardzo cienko, a kto ma ochotę może dodatkowo poznęcać się nad nim uderzając wielokrotnie wałkiem. Ja tym razem zrezygnowałam z tłuszczu, wałka , a faworki i tak wyszły doskonałe.
Piwo nie jest wyczuwalne w smaku , a więc dla kogoś kto nie lubi jego smaku faworki będą równie smaczne. Smakoszy piwa natomiast nie trzeba namawiać......i ten rum.....jednak kto próbował piwo z rumem niech nie oczekuje podobnych efektów....
Dla dzieci proponuję jednak coś lżejszego.../ZOBACZ/.
Składniki:
oraz
tłuszcz do smażenia /użyłam olej roślinny/
cukier puder z wanilią do posypania
-Mąkę przesiać do miseczki.
-Dodać sól, żółtka ,rum i piwo.
-Zagnieść ciasto o konsystencji pierogowej / jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, a jeśli twarde piwa /i dobrze wyrobić.
-Zawinąć w folię i wstawić w chłodne miejsce na ok. 40-50 min.
-Ciasto podzielić na 2-3 części i najlepiej przygotowywać partiami /by zapobiec obsychaniu/.
-Wałkować bardzo cieniutko i kroić na paski w kształci prostokąta /3-10cm /i strać się jak najmniej podsypywać maką.
-Naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec.
-Przygotowane faworki delikatnie przykryć folią lub wilgotną ściereczką aby zabezpieczyć przed wysychaniem .
-Wkładać faworki na dobrze rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć z obu stron na jasno złoty kolor.
-Odsączyć na papierowym ręczniku , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz