08.02.2013

Risotto z koprem włoskim


 Pyszne połączenie ryżu z fenkułem czyli koprem włoskim. 
 Niezwykle delikatne, aksamitne  risotto przygotowane  tradycyjną metodą to  doskonałe, dietetyczne  i proste do wykonania danie dla każdego , kto  ma  problemy trawienne lub "cierpi " z powodu przejedzenia ............albo lubi smaczne, ciekawe  dania!

.....a po tłustym czwartku  zdarza się bardzo często, że następnego dnia mamy ochotę na coś lekkiego. 
Koper włoski jest właśnie tym cudownym warzywem, które przynosi ulgę przejedzonym brzuszkom, 
a jeśli połączymy go z ryżem efekt gwarantowany  /pozostałe dodatki  w-g naszych gustów i możliwości/
Składniki: /4 porcje/

  • 280 g ryżu carnaroli
  • 1 świeży koper włoski
  • 1 /2  cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego/ użyłam  musujące prosecco/
  • ok.600-700m l bulionu warzywnego
  • 30 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki sera ricotta
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.
-Warzywa obrać. Natkę kopru pozostawić do dekoracji..Cebulę drobno posiekać, koper i marchew pokroić  w cienkie paseczki.
-Na głębokiej patelni/.lub w rondelku z grubym dnem / rozgrzać oliwę, dodać cebulę i krótko podsmażyć/ nie rumienić/.
-Dodać warzywa,  wymieszać i poddusić  2-3 minuty na wolnym ogniu.
-Wsypać ryż, połączyć z  warzywami, krótko podsmażyć.
-Wlać wino, podkręcić ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Dodać  bulion warzywny w takiej ilości by całkowicie pokrywał powierzchnię i mieszając kontynuować gotowanie na małym ogniu.
-W miarę wchłaniania płynu  przez ryż dolewać stopniowo bulion i gotować ryż/ najlepiej al dente/ ok.15-17 minut .
-Kiedy risotto uzyska żądaną konsystencję ,zdjąć naczynie z ognia, dodać starty parmezan,  masło, i energicznie wymieszać. Dodać ricottę, nasiona kopru  i połączyć z risotto.
-Doprawić do smaku , przełożyć na talerze  i  ozdobić świeżą gałązką koperku.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........