Popularne włoskie ciasteczka migdałowe o wdzięcznej nazwie "pocałunki damy" to doskonały słodki poczęstunek "walentynkowy".
Okrągłe, kruche , sklejone czekoladą ciastka kojarzone są z romantycznym pocałunkiem zakochanych i tak też głosi legenda, która opowiada o okolicznościach ich powstania.
W oryginale są to kruche ciastka migdałowe o delikatnym aromacie pomarańczowym , sklejone czekoladą , ale na bazie tego przepisu powstają różne pokrewne wypieki i takim są właśnie moje ciasteczka mocno czekoladowe.
Składniki:
oraz
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- serduszka z białej czekolady
Wykonanie:
-Migdały zmielić z cukrem
-Do miski wsypać mąkę, kakao i schłodzone masło pokrojone w kawałki, zmielone migdały, wanilię i sól.
-Zarobić ciasto.
-Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
-Ciasto podzielić na małe kawałki, które zrolować w wałeczki.
-Odkrawać nożem kawałki i formować kulki wielkości orzecha laskowego / moje wyszły ciut większe/.
-Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C
-Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do zgęstnienia.
-Na środku schłodzonego ciastka kłaść niewielką ilość czekolady i skleić drugim ciasteczkiem.
-Pozostałą czekoladę stopić z masłem i lekko stygnącą polać ciastka z wierzchu.
-Migdały zmielić z cukrem
-Do miski wsypać mąkę, kakao i schłodzone masło pokrojone w kawałki, zmielone migdały, wanilię i sól.
-Zarobić ciasto.
-Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
-Ciasto podzielić na małe kawałki, które zrolować w wałeczki.
-Odkrawać nożem kawałki i formować kulki wielkości orzecha laskowego / moje wyszły ciut większe/.
-Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C
-Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do zgęstnienia.
-Na środku schłodzonego ciastka kłaść niewielką ilość czekolady i skleić drugim ciasteczkiem.
-Pozostałą czekoladę stopić z masłem i lekko stygnącą polać ciastka z wierzchu.
Ciasteczka można ozdobić okazjonalnie kolorową posypką / u mnie czekoladowa/.
Uwielbiam migdałowe ciasteczka! Koniecznie muszę te wypróbować!
OdpowiedzUsuńCiasteczka są bajecznie pyszne. Już w trakcie ich ugniatania miałam ochotę je zjeść, kakao tak pięknie pachniało.
UsuńMoje prezentowały się tak:):http://wloskieslonce.blogspot.it/2013/04/czekoladowe-baci-di-dama-zrobiam-sama.html
świetny pomysł:) wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbosko wyglądają! wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńNazwa wskazuje, że są idealne na Walentynki. Wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńApetyczne:-)
OdpowiedzUsuń