Niezwkle proste danie ,w którym główną rolę odgrywa słoneczny kolor kukyrydzy, potrafi
pobudzić zmysły i apetyt u każdego niejadka......
Odrobina kolorów na talerzu to miły , ciepły akcent , a szczególnie kiedy za oknem wciąż sypie śnieg......
- 300 g fileta z morszczuka /lub innej dowolnej ryby/
- 1 jajko
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb
- 3-4 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej/użyłam instant/
- mix sałatek
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól i pieprz do smaku
polenta:
- 250 g kaszy kukurydzianej
- ok. 4-5 szklanek wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Wykonanie:
-Zagotować wodę w wysokim rondlu z grubym dnem.
-Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu.
-Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu.
-W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku.
W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana.
-Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać.
-Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę.
-Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/.
-Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty
-Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty.
-Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a następnie panierować w jajku i kaszce kukurydzianej.
-Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki.
Podawać z ulubioną surówką.
Ryba w panierce kukurydzianej z grillowaną polentą i bukietem świeżych warzyw.
Na pewno wypróbuję polentę, już od jakiegoś czasu chodzi za mną:-)
OdpowiedzUsuńobłędnie wyglądające danie! od razu ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie , skąd Ty takie pomysły na bierzesz, rewelacja:)
OdpowiedzUsuńw tym daniu nie ma nic nadzwyczajnego /ryba panierowana w kaszy kukurydzianej i polenta również z kaszy kukurydzianej, którą uwielbiam szczególnie zimą...../
UsuńJak pysznie!
UsuńJuż zapomniałam o tym pysznym daniu i właśnie KTOS mi o nim przypomniał...............muszę powtórzyć!
Usuń