Sernik na kakaowym spodzie z kakaową kruszonką na wierzchu piekę od lat i wciąż smakuje tak samo .....
Jest częstym bywalcem na moim stole .......i to nie tylko od święta.
Puszysty , kremowy sernik świetnie łączy się z kakaowym , kruchym ciastem.
Smak ciasta i sera można dowolnie zmieniać dodając ulubione aromaty , bakalie i świeże owoce,
ale nawet bez tych dodatków smakuje wyśmienicie.
Dziś zdecydowałam się wrzucić na wierzch mrożone maliny....
spód:Dziś zdecydowałam się wrzucić na wierzch mrożone maliny....
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2-3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki ciemnego kakao
- kilka kropli aromatu rumowego
- 1 kg zmielonego białego sera
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 białko
- 150-200 g cukru pudru
- budyń o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Wykonanie:
-Mąkę, kakao i cukier puder , proszek do pieczenia wymieszać i posiekać z masłem.
-Dodać żółtko , śmietanę, aromat i zagnieć ciasto.
-Podzielić na pół, zawinąć w folię i wstawić na 40-60 minut do lodówki .Ciasto powinno być dobrze schłodzone.
-Masło utrzeć z cukrem, dodać zapach waniliowy.
Ucierając dodawać po jednym jajku i białko.
-Do puszystej masy maślano-jajecznej dodawać stopniowo/wciąż ucierając/ ser , śmietanę , proszek budyniowy i szczyptę soli.
-Tortownicę nasmarować masłem/można wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spód tortownicy zetrzeć /na tarce o grubych oczkach /połowę schłodzonego ciasta kakaowego.
-Lekko docisnąć.
-Wyłożyć masę serową.
-Na powierzchni masy serowejułożyć maliny.
-Zetrzeć drugą część ciasta.
-Wyrównać powierzchnię
-Wstawić do nagrzanego do 170-180°C piekarnika i piec przez około 60 minut.
-Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu .
-Podzielić na pół, zawinąć w folię i wstawić na 40-60 minut do lodówki .Ciasto powinno być dobrze schłodzone.
-Masło utrzeć z cukrem, dodać zapach waniliowy.
Ucierając dodawać po jednym jajku i białko.
-Do puszystej masy maślano-jajecznej dodawać stopniowo/wciąż ucierając/ ser , śmietanę , proszek budyniowy i szczyptę soli.
-Tortownicę nasmarować masłem/można wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spód tortownicy zetrzeć /na tarce o grubych oczkach /połowę schłodzonego ciasta kakaowego.
-Lekko docisnąć.
-Wyłożyć masę serową.
-Na powierzchni masy serowejułożyć maliny.
-Zetrzeć drugą część ciasta.
-Wyrównać powierzchnię
-Wstawić do nagrzanego do 170-180°C piekarnika i piec przez około 60 minut.
-Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu .
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o srednicy24 cm.
Wielkość foremki ma wpływ na wysokość
naszego ciasta.
.jpg)

.jpg)

.jpg)

Piekę go od lat, ale nigdy nie dodawałam śmietany, spróbuję!
OdpowiedzUsuńŚmietana nie jest tu konieczna..........piekłam również bez niej i sernik jest równie smaczny/ to taki mały eksperyment..........i muszę przyznać, że udany/
UsuńBędę obserwować i dodaję do listy blogów :) u mnie poczatki dopiero ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń.........bardzo mi miło i życzę Ci dużo wspaniałych i udanych dań na Twoim blogu!
Usuńpyszny serniczek, chętnie bym taki zrobiła i zjadła:D:D szkoda, ze nie mam twarogu:(
OdpowiedzUsuńzamiast twarogu można użyć ricotty, mascarpone lub innego serka kremowego..............
UsuńO łał, wygląda bajecznie! Musiał smakować bosko - te maliny...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńna jaka fome jest ten przepis
OdpowiedzUsuńUżyłam okrągłej foremki/ tortownicy/ o średnicy 24 cm
OdpowiedzUsuń