Pyszna , niezwykle prosta do przygotowania przekąska z bakłażana i pomidorów.
Można podawać ją na zimno, ale wyśmienicie smakuje również na ciepło.
Można podawać ją na zimno, ale wyśmienicie smakuje również na ciepło.
Wystarczy zapiec ją w gorącym piekarniku .
Sezon na pomidory i bakłażany w pełni , a więc doskonała okazja, by wykorzystać pyszne połączenie smaków tych zdrowych i niezwykle wartościowych warzyw.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 4 "mięsiste" pomidory
- ok. 80 g mozzarelli
- 2 łyżeczki kaparów /z zalewy/
- 1/4 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- świeże listki oregano lub bazylii
Wykonanie:
Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.
Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.
Posolić i odstawić na ok.30minut.
Foremkę do pieczenia wyłożyć
papierem.
Każdy plaster osuszyć papierowym
ręcznikiem i ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 st.C i zapiec do miękkości przez ok.10-15
minut
Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć
gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.
Oliwę połączyć z octem,
doprawić do smaku solą , pieprzem .
Pomidory połączyć z sosem ,
dodać drobno pokrojoną mozzarellę,
oregano i kapary .
Przestudzone plastry bakłażana
ułożyć na półmisku .
Na
każdy nałożyć przygotowany farsz.
Udekorować świeżą bazylią lub oregano.
Zimną przekąskę z bakłażana można zamienić na ciepłą zapiekankę.
Wystarcz wstawić ją na 10 minut do gorącego piekarnika.
u mnie dzisiaj takie mini zapiekaneczki będą na kolację :)
OdpowiedzUsuń