24.08.2014

Bakłażanowa przekąska

Pyszna  , niezwykle prosta do przygotowania przekąska z bakłażana i pomidorów.
Można podawać ją na zimno, ale  wyśmienicie smakuje również  na ciepło.
Wystarczy zapiec ją  w gorącym piekarniku .
Sezon na pomidory i bakłażany w pełni , a więc doskonała okazja, by  wykorzystać  pyszne połączenie smaków tych  zdrowych  i niezwykle wartościowych warzyw.
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 4 "mięsiste" pomidory
  • ok. 80 g mozzarelli
  • 2 łyżeczki kaparów /z zalewy/
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • 1 łyżka  octu winnego   
  • świeże listki oregano lub bazylii
Wykonanie:
Bakłażany umyć i pokroić  w plastry grubości ok 1,5 cm.
Posolić i odstawić na ok.30minut.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiec do miękkości  przez ok.10-15 minut
Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne i  pokroić w  kostkę.
Oliwę połączyć z   octem, doprawić do smaku solą , pieprzem  .
Pomidory połączyć z sosem , dodać  drobno pokrojoną  mozzarellę,  oregano i kapary  .
Przestudzone plastry bakłażana ułożyć na półmisku .
Na  każdy nałożyć  przygotowany farsz.
Udekorować  świeżą bazylią lub oregano.


Zimną przekąskę  z bakłażana można zamienić na ciepłą zapiekankę.
Wystarcz wstawić  ją na 10 minut  do gorącego piekarnika.

1 komentarz:

  1. u mnie dzisiaj takie mini zapiekaneczki będą na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...