Składniki: 6 szt
- ciasto brise lub francuskie
- 200 g ricotty
- 200 g śmietany
- 2 jaja
- 150 tuńczyka w sosie własnym
- 100 g ugotowanego groszku zielonego /mrożony/
- 100 g ugotowanych liści szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżka mleka
- sól i pieprz
- przyprawa ziołowa do smaku lub susozone zioła:
papryka ostra
tymianek
majeranek
oraz do dekoracji świeże zioła
oraz do dekoracji świeże zioła
Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Piekarnik nastawić na 180 st. C
Foremki wysmarować masłem
Schłodzone ciasto rozwinąć i wykroić z niego krążki lub inne
kształty odpowiadające wielkości
foremek /plus na boki/.
Ciastem wyłożyć foremki.
Ricottę umieścić w misce, dodać śmietanę i wymieszać.
Jajka lekko ubić , wlać do miski.
Dodać groszek, szpinak/grubo pokrojony/ i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę rozlać do foremek.
Do każdej nałożyć po kawałku tuńczyka.
Brzegi ciasta posmarować mlekiem, a wierzch udekorować resztkami
ciasta.
Foremki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.25-30 minut.
Wyglądają obłędnie.Bardzo ciekawa propozycja,Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń