Pyszna , prosta w wykonaniu zapiekanka z bakłażana.
.........kiedy spróbowałam ją po raz pierwszy , wiedziałam, że zagości u mnie na dobre.
Dziś delikatna wersja z bakłażana grillowanego z dodatkiem gotowanej szynki i mozzarelli.
Składniki: /2 porcje/
- 4 bakłażany średniej wielkości/
- 200 g mozzarelli / kuleczki/
- 100 g parmezanu /starty/
- 150 g szynki gotowanej /w cienkich plastrach/
- 1 butelka/ 500 ml/ passaty z pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano /do smaku/
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa do smarowania naczynia
- sól morska /do smaku/
Wykonanie:
-Bakłażany, umyć, pokroić wzdłuż na kilkumilimetrowe plastry.
-Oprószyć grubą solą pozostawić na 20-30 min.
-Rozgrzać patelnię do grillowania.
-Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem-papierowym i grillować z obu stron /na-plastrach powinny być widoczne brązowe prążki.
-Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek ,chwilę podsmażyć, po czym usunąć.
-Wlać sos pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę oregano, bazylię. Podgotować do lekkiego zgęstnienia.
-Foremkę do zapiekania posmarować oliwą i obsypać bułką tartą.
-Na spod nałożyć kilka łyżek sosu , a następnie warstwę bakłażana.
-Polać sosem pomidorowym, nałożyć warstwę szynki, posypać parmezanem i mozzarellą.
-Ponownie nałożyć bakłażany, sos, szynkę, parmezan i mozzarellę.
-Powtarzać czynności do wykończenia składników.
-Ilość warstw jest zupełnie dowolna, a zależy od wielkości naczynia , które użyjemy do zapiekania.
-Ostatnią warstwę powinien stanowić sos i ser.
Mniam uwielbiam bakłażana. U mnie gości najczęściej w prostej wersji zapiekany z plastrem pomidora i mozarelli.
OdpowiedzUsuńGenialna zapiekanka z dodatkiem najlepszych ziół.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Dokładnie to danie, to "parmezan z bakłażanem", ja niedawno robiłam podobną zapiekankę, ale użyłam innego sera zamiast parmezanu, więc była mocno oszukana ;) Szynka na pewno wzbogaciła smak. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń