30.08.2014

Placuszki serowe z lawendą i miodem

Kolejna propozycja przygotowania  placuszków na bazie serka ricotta, który doskonale można zastąpić zwyczajnym  lub  waniliowym serkiem homogenizowanym.
Dodatek  pachnących kwiatów lawendy i miodu lawendowego  nadaje  im niepowtarzalnego smaku.

Składniki:
  • 100 g ricotty lub serka homogenizowanego
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • ok.5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz
  • 1 łyżeczka kwiatów lawendy
  • miód lawendowy /do dekoracji/
  • olej lub oliwa do smażenia

Wykonanie:
Ricottę lub serek przełożyć do miski.
Dodać jogurt,jajko i pozostałe składniki.
Wyrobić ciasto.
Dodać kwiaty lawendy.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażyć małe  placuszki / z obu stron/.
Usmażone, rumiane placki układać na półmisku wyłożonym  papierowym ręcznikiem.
Jeszcze ciepłe placuszki prżłozyć na talerze i polać  miodem lawendowym.

1 komentarz:

  1. Muszą być pyszne, ja ostatnio robiłam w wersji z dynią :)

    OdpowiedzUsuń