24.08.2014

Tartaletki z tapenadą i warzywami

Kolejny przepis z ciastem francuskim  w roli  głównej .
Wytrawne  mini tarty z warzywami .

Dominującym składnikiem tych tart są  czarne oliwki, w właściwie pasta przygotowana na ich bazie.
Pasta zwana tapanadą  to przysmak  m. innymi kuchni śródziemnomorskiej, a główne jej składniki  to obok  oliwek: czosnek, kapary, fileciki anchois ,oliwa i przyprawy.Tapenada zapieczona w cieście francuskim z warzywami i serem to cudowny zapach i niepowtarzalny smak .


Składniki: /6 szt/
  • 1  płat ciasta francuskiego
  • ok. 300 g pasty czarnych oliwek z / tapenada /
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 mały,cienki   bakłażan
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g dyni
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • 150- 200 g mozzarelli /lub żółtego sera/
  • ugotowany zielony groszek  / lub bób /2 łyżki
  • kukurydza konserwowa/ 2 łyżki
  • oliwki czarne /do dekoracji
oraz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek
  • oregano
  • rozmaryn /po szczypcie
Wykonanie:
Piekarnik  rozgrzać- do 180-190 st. C.
Cukinie i  bakłażana  pokroić w cienkie plasterki , dynię w kostkę.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki , pomidory przekroić na połowę.
Warzywa podgotować kilka minut na parze, przestudzić.
Przygotować  6 foremek na tartaletki , posmarować odrobiną oliwy.
Schłodzone ciasto rozwinąć, wyciąć krążki  o średnicy nieco większej niż foremki /ciasto powinno wystawać  powyżej brzegów/.
Krążkami ciasta wyłożyć foremki.
Spody  posmarować pastą  oliwkową .

Każdą foremkę wypełnić warzywami tworząc dowolne kompozycje. 
Wierzch pokryć kawałeczkami mozzarelli .
-Posypać według uznania  suszonym tymiankiem, oregano, rozmarynem. 
 Piec-ok. 20 minut.
Upieczone tarty posypać lekko grubą solą  morską i  pieprzem.
Podawać lekko przestygnięte na liściach zielonej  salaty /u mnie rukola/




2 komentarze:

  1. Musi być pyszne. Uwielbiamy tapenadę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają znakomicie i te warzywa świetnie się sprawdzają jako dodatek;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń