ciasta z tymi w laśnie owocami i pianką.
Wystarczy zmienić rodzaj sezonowych owoców , smak pianki , a ciasto za każdym razem będzie jednakowo pyszne i jedyne w swoim rodzaju, czyli warte powtórek ,a najlepiej co tydzień.............
Składniki: /na blaszkę
o wym.35-25 cm/
ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
piana
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- ½ szklanki drobnych wiórków kokosowych
- 1 kisiel malinowy/b. cukru/
- ¾ szklanki pokruszonych herbatników
oraz ok.500 g owoców /
porzeczki, borówki, maliny/
ciasto dodatkowo posypałam z wierzchu pestkami słonecznika, ale nie jest to konieczne.....
ciasto dodatkowo posypałam z wierzchu pestkami słonecznika, ale nie jest to konieczne.....
Wykonanie:
Owoce obrać, umyć i osuszyć.
Składniki na ciasto
zagnieść .
Podzielić je na dwie
części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Mniejszą część owinąć w
folię i wstawić do zamrażalnika.
Większą częścią ciasta
wyłożyć dno blaszki pokrytej papierem do pieczenia.
Blaszkę umieścić lodówce
na ok.20-30 minut.
Schłodzone ciasto posypać
pokruszonymi ciastkami i wyłożyć owocami /porzeczki i jagody ok.3/4 /.
Białka ubić na sztywno
dodając stopniowo cukier.
Gotową pianę podzielić
na połowę.
Jedną część wymieszać delikatnie z
kokosem, a drugą z kisielem.
Wyłożyć kupkami na warstwie
owoców.
Pozostałe owoce /
maliny/ ułożyć na pianie.
Wierzch pokryć
równomiernie ciastem z zamrażalnika ,
ścierając je na tarce o grubych oczkach.
Posypać słonecznikiem.
Posypać słonecznikiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180-190 st.C i piec ok.50-60 min.
Apetyczne i kolorowe ciasto.Maliny pewnie wspaniale oddają aromat :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie