Zwyczajne racuszki na kwaśnym mleku ...............z jabłkami /lub bez......../
...........lub jak kto woli jabłka w cieście.- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny/do smaku/
- 3 jabłka
- olej do smażenia
- mus z kiwi i brzoskwini
Wykonanie:
Z mąki , mleka, jajek przygotować ciasto.
Dodać cukier,cukier wanilinowy,proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól.
Jabłka obrać, / można wcześniej wydrążyć gniazdka nasienne / pokroić w kilkumilimetrowe plasterki .
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju.
Plasterki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz.
Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru oleju układając je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Podawać ciepłe , posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem musu ze świeżych owoców.
Uwielbiam racuszki, a z jabłkami szczególnie !!! :-)
OdpowiedzUsuńRacuszki z jabłkami są świetne i ten wspaniały zapach;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Uwielbiam takie racuszki za smak i zapach, poza tym kojarzą mi się z moją ukochaną pora roku-jesienią:)
OdpowiedzUsuń