Zwyczajne naleśniki ..............dziś nadziewane serkiem waniliowym i brzoskwiniami.
Naleśniki to niezwykle popularne danie i świetny pomysł na posiłek główny
lub deser, a nawet śniadanie.
Przepis na ciasto naleśnikowe jest niezwykle prosty i można go modyfikować na wiele sposobów/
Dzięki dowolnej kompozycji składników możemy uzyskać bogactwo różnorodnych , smakowitych naleśników.
ciasto:- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody mineralne
- szczypta soli
- 4 brzoskwinie
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- serek homogenizowany waniliow/ok.200 g/
- sok z 1/2 cytryny
-Dodać jajka, mleko, stopione, schłodzone masło i sol.
-Miksując robotem lub mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę ,aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
-Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min
-Smażyć z obu stron na patelni nasmarowanej delikatnie tłuszczem.
-Mąkę pszenną można zastąpić razową i otrzymamy w ten sposób ciemniejsze ,zdrowsze naleśniki razowe.
-Upiec naleśniki z całej porcji ciasta.
-Owoce obrać i pokroić na małe kawałki.
-W rondelku zagotować 0,5 szklanki wody, dodać cukier, cukier wanilinowy.
-Do gorącego syropu dodać ( energicznie mieszając ) mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
-Gotować do zgęstnienia.
-Dodać pokrojone owoce , sok z cytryny , dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty
-Naleśniki posmarować serkiem, nałożyć kawałki przygotowanych owoców, rozsmarować i złożyć w chusteczkę.
Naleśniki takie można podawać na zimno lub podsmażyć na maśle i posypać cukrem pudrem
Można dodatkowo ozdobić kleksikami serka i owoców oraz śwoeżymi listkami mięty lyb melisy.
Możliwości podawania naleśników jest wiele i wybieramy wariant, który najbardziej lubimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz