Pasztet warzywny na bazie białej fasoli to pyszne smarowidło na chlebek.
Można smarować , a można również kroić po całkowitym schłodzeniu.
Proste, naturalne ,wartościowe składniki gwarantują uzyskanie zdrowego
i smacznego produktu ,który może wnieść urozmaicenie do naszej codziennej diety.
Składniki: /na małą foremkę keksową/
- 300 g ugotowanej białej fasoli /z puszki/
- 300 g cukinii
- 1 niewielka cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki uniwersalnej przyprawy warzywnej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- zielona pietruszka lub koperek ,majeranek
- sól i pieprz do smaku
- kilka plasterków żółtego sera
- bułka tarta do wysypania foremki
Wykonanie:
Ugotowaną fasolę zmiksować na gładka masę.
Warzywa umyć i obrać.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Podsmażone warzywa wsypać do fasoli, dodać startą cukinię.
Czosnek i pietruszkę drobniutko posiekać i dodać do składników.
Całość wymieszać.
Do masy dodać jajko, przyprawy, otręby, mąkę i połączyć ze sobą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować olejem, wysypać bułka tartą lub otrębami.
Masę pasztetową przełożyć do formy.
Wierzch obłożyć żółtym serem, posypać bułką i skropić oliwą.
Wierzch obłożyć żółtym serem, posypać bułką i skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika na 180 st.C i zapiekać ok.45 minut.
Upieczony , przestygnięty pasztet wyjąć z foremki.
Kroić po całkowitym stężeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz