Delikatne , rozpływajace sie w ustach placuszki z ricotty z dodatkiem zarodków pszennych ,
podane z owocami smażonymi w karmelu.
Składniki:
- 200g ricotty/serka homogenizowanego
- 0,5 szklanki mąki / orkiszowej/
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki zarodków pszennych
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 4 brzoskwinie /nektarynki/
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia ,cukier, szczyptę soli i zarodki.
Dodać żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę .
Połączyć składniki.
Na Rozgrzaną patelnię teflonową, posmarowaną olejem /przy pomocy pędzelka/ wykładać łyżką porcje ciasta formując placuszki.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową zabezpieczając przed wystygnięciem.
Umyte owoce pokroić w ćwiartki.
W rondelku z grubym dnem "przypalić" cukier na karmel, ostrożnie podlać 1/2 szkalnki wody.
Dodać sok z cytryny i pokrojone owoce.
Podgotować do miękkości.
Usmażone wcześniej placki przełożyć ciepłymi owocami.
oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!
OdpowiedzUsuń