27.08.2014

Placuszki z karmelizowanymi owocami



Delikatne , rozpływajace sie w ustach placuszki z ricotty z dodatkiem zarodków pszennych ,
 podane z owocami smażonymi w karmelu.


Składniki:
  • 200g ricotty/serka homogenizowanego
  • 0,5 szklanki mąki / orkiszowej/
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 brzoskwinie /nektarynki/
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie:

 Białka oddzielić od żółtek.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia ,cukier, szczyptę soli  i zarodki.
Dodać żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę .
Połączyć składniki.
Na Rozgrzaną  patelnię teflonową, posmarowaną  olejem /przy pomocy pędzelka/ wykładać łyżką porcje ciasta  formując placuszki.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki przełożyć na talerz  i przykryć folią aluminiową zabezpieczając przed wystygnięciem.
Umyte owoce  pokroić  w ćwiartki.
W rondelku z grubym dnem "przypalić" cukier na karmel, ostrożnie podlać 1/2 szkalnki wody.
Dodać sok z cytryny i pokrojone owoce.
Podgotować do miękkości.
Usmażone wcześniej placki przełożyć ciepłymi owocami.

1 komentarz:

  1. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...