28.08.2014

Mini szarlotki

Jabłka zapieczone w kruchym cieście smakują zawsze i bez względu na to , 
czy jest to tradycyjna szarlotka, czy  jej miniaturki.
Kruche ciasto, soczyste jabłka ,odrobina cynamonu i migdałowych ciasteczek  .......to wystarczy , by  przygotować  malutkie , pyszne szarlotki , które  znikają zanim zdażą przestygnąć......
ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1.5 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g biszkopcików  amaretto
  • 1 białko do smarowania
oraz;
  • 4-5 jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać  masło i posiekać  nożem.
Wymieszać jajko z żółtkiem  i  połączyć z mąką. Zagnieść ciasto  i owinięte folia wstawić do lodówki.
Jabłka orać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazdko nasienne.
Skropić sokiem  z cytryny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć  krążki  o średnicy nieco większej  niż foremki/u mnie  ok.10 cm/.
Krążkami ciasta wykleić foremki. Spód podziurkować widelcem i obsypać pokruszonymi ciasteczkami.
Do każdej foremki włożyć polówkę  jabłka, posypać  cukrem i  cynamonem.
Przykryć krążkiem ciasta /wielkości foremki/, zlepić brzegi posmarować wierzch białkiem.
Z kawałków pozostałego ciasta można wykroić ozdobne  elementy / np.listki/i nałożyć je na wierzchu ciasta.
Można posypać cukrem /lub dopiero po upieczeniu cukrem pudrem/  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.

Piec ok.25 minut /do przyrumienienia się wierzchu ciasta/.


4 komentarze:

  1. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi ślinka pociekła :) same pyszności.pozdrawiam
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...