Pyszny bakłażan nadziewany mięsem mielonym ......
to popularne danie kuchni włoskiej.
Podpieczone połówki bakłażana wypełnione gęstym sosem mięsno- pomidorowym, obficie posypane serem mozzarella /lub innym / zapieczone w piekarniku ......pyszne, gorąco polecam!
to popularne danie kuchni włoskiej.
Podpieczone połówki bakłażana wypełnione gęstym sosem mięsno- pomidorowym, obficie posypane serem mozzarella /lub innym / zapieczone w piekarniku ......pyszne, gorąco polecam!
- 2 bakłażany
- ok. 250 g mięsa mielonego
- ½ cebuli
- 1 marchewka
- kawałek selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 350 ml przecieru pomidorowego/passata/
- sól i pieprz /do smaku
- 150 g mozzarelli /do pizzy
- świeże liście bazylii/ do dekoracji
-Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na połówki.
-Miąższ lekko naciąć.
-Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do180 st.C. na
ok.25 minut.
-Z podpieczonych bakłażnów wydrążyć miąższ i drobniutko
posiekać.
-Cebulę marchew i
seler rozdrobnić w blenderze lub drobno pokroić.
-Rozgrzać oliwę, wsypać warzywa ,dodać czosnek i krótko
podsmażyć.
-Dodać mięso i mieszając
podsmażyć kolejne kilka minut.
-Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła i gotować ok.30 min.
mieszając od czasu do czasu.
-Pod koniec gotowania dodać miąższ z bakłażana.
-Ugotowane mięso odstawić do przestudzenia.
-Wydrążone połówki bakłażana napełnić sosem mięsnym, posypać
mozzarellą pokrojoną w drobną kostkę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 st.
C ok.15 minut.
Udekorować świeżą bazylią.
Podawć na ciepło z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz