26.04.2013

Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II /



Jest to moja ulubiona zupa, która towarzyszy mi przez cały rok w różnych wariantach.
Popularna, włoska zupa jarzynowa jest nie tylko smaczna, ale  idealna wprost dla osób, które dbają o zgrabną  sylwetkę . Taka zupa nie tuczy!
Dzisiejszą , bardzo prostą i  zupkę przygotowałam ze świeżych warzyw.

Również w okresie jesienno- zimowym ,kiedy już brak świezych  warzyw  nie rozstaję się z nią ,a  korzystam z gotowych, mrożonych  mieszanek warzywnych  ZOBACZ  / we Włoszech mieszanki te są bardzo dobre i produkowane w różnych wersjach/ 

Składniki : /4 porcje/

  • 1-2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek pora
  • 1 mała cukinia
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 2-3 ziemniaki
  • ½ puszki białej fasoli
  • 1-2 świeże pomidory
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 szklanki makaronu muszelki/drobny/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • starty ser parmezan do posypania
Wykonanie:
-Wszystkie warzywa umyć, obrać/ z pomidorów usunąć skórkę i nasiona/ i pokroić w kostkę.
-W rondelku przeznaczonym do gotowania zupy rozgrzać oliwę.
-Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulę, por,  posiekany czosnek , krótko podsmażyć, podlać odrobiną wody.
-Dodać marchewkę, seler i ziemniaki.
-Mieszając dusić przez chwilkę wszystkie warzywa.
-Wlać   ok. 5 szklanek wody / lub bulionu warzywnego/ i zagotować. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość zupy  chcemy uzyskać.
-Dodać  groszek i fasolkę szparagową i pomidory,cukinię i zioła.
-Po ok.15 minutach wrzucić makaron i gotować jeszcze ok.8-10 min.
-Fasolę odcedzić z zalewy dodać do zupy parę minut przed końcem gotowania.
-Zupę doprawić do smaku solą i  pieprzem.
-Dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.
-Na talerzu posypać obficie startym parmezanem.

* do gotujących się warzyw można dodać garść świeżego szpinaku


Jesli do zupy zamiast makaronu dodamy ugotowane pierożki tortellini np. ze szpinakiem i ricottą otrzymamy  całkiem  nową   zupę. 
Choć w smaku są do siebie podobne , sposób przygotowania również  identyczny , to wizualnie nieco róznią sie od siebie. Obie smakują jednak wyśmienicie.





1 komentarz:

  1. Ajajaj!!!
    Jem z ekranu tę zupę,
    moje smaki, moje klimaty, moje dodatki.
    To nie jest minestrone II,
    to liderka wśród zup !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........