Kolorowa, prosta sałatka, którą można przygotować bez wiekszego nakładu pracy.
Smakuje wyśmienicie.
Wystarczy ugotować warzywa i jajka , przełozyć do miseczki i polać sosem. Jeśli ktoś nie lubi octu balsamicznego może zastąpić go innym . Sałatkę można również podać z sosem jogurtowo-majonezowym.
- 1/2 małego kalafiora
- 1/2 małego brokuła
- 2 jajka
- mix dowolnych sałatek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka przżonych orzeszków piniowych
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Kalafior i brokuł podzielić na różyczki , ugotować w osolonej wodzie /warzywa powinny zachować jędrność/, wystudzić .
-Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
-W salaterce ułożyć warstwami sałatkę , kalafior , brokuł i jajka.
-Oliwę wymieszać energicznie z octem balsamicznym i dodać do sałatki.
-Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Posypać prażonymi orzeszkami.
Sałatkę można ozdobić posypując wierzch ugotowanym zółtkiem jajka startym na tarce.
Z prostych, codziennych rzeczy zrobiłaś dzieło sztuki- i to jest sztuka:-)
OdpowiedzUsuńDziekuję za te słowa.
UsuńSkładniki rzeczywiście proste, a sałatka pyszna!