Kolejne wiosenne danie na moim talerzu, a wiosna w tym roku nawet na południe nie chce zawitać.
Może jeszcze parę dni trzeba będzie poczekać....
Tym razem sałatka makaronowa z dodatkiem pierwszych nowalijek. Choć rzodkiewka i szczypiorek dostępne są na rynku od dawna nie smakują tak jak te wiosenne......
na gruntowe trzeba jeszcze zaczekać.
Składniki : / 4 porcje/
- 300 g makaronu kółka / ruote/
- kilka liści zielonej sałatki
- 8-10 rzodkiewek
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju sałatkowego/
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypiorek
- zielona cebulka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Ugotować na twardo jajka .
-Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odcedzony przełożyć do szklanej miski. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać.
-Sałatkę dokładnie wypłukać,osuszyć, porwać na małe kawałki i wrzucić do makaronu.
-Umytą rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek i cebulkę drobno posiekać. Warzywa połączyć z makaronem.
-Do małej miseczki wlać oliwę, sok z cytryny ,szczyptę soli, pieprz i wymieszać do utworzenia się gładkiej emulsji.
-Z ugotowanych, wystudzonych jajek wyjąć żółtka i zetrzeć je na średniej tarce bezpośrednio na makaron z warzywami.
-Przygotowaną emulsją polać sałatkę, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
dawno nie widziałam tego makaronu, a bardzo go lubię. tak wiosennie. :)
OdpowiedzUsuńbardzo wiosenna:) a i ten makaronik świetny!
OdpowiedzUsuń