Pyszna zapiekanka naleśnikowa z warzywami.
Niezwykle fajna forma wykorzystania naleśników jako głównego składnika zapiekanki .
Ale naleśniki potrzebują dodatków, które nadadzą im właściwego wyglądu i smaku.
Torty naleśnikowe można przygotować na wiele sposobów, na słodko i wytrawnie .
Możemy nimi zaskoczyć naszą rodzinę i gości. Przepis niezwykle prosty ,
a efekt gwarantowany i wart poświęcenia mu troszkę czasu.
Jeśli mamy przygotowane naleśniki i sos pozostałe czynności to już tylko "zabawa"......
Jest to kolejna moja propozycja na przygotowanie dania z wykorzystaniem nowych sosów "Winiary". Ponownie wybrałam sos beszamelowy, ponieważ jest mi bardzo "bliski" i często wykorzystuję go w moich daniach. Sos można zrobić w/g własnej receptury, a można skorzystać z propozycji i wypróbować nowy produkt.
Składniki:/na 5 naleśników/
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
nadzienie :
- 1 op.sosu beszamelowego
- 300 ml mleka
- 200 ml wody
- mały kawałek pora/biała część/
- 2 marchewki
- 300g brokułów
- kawałek czerwonej i żółtej papryki
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 150 g żółtego sera
- 50 g orzechów laskowych
Wykonanie:
-Wymieszać obie mąki , dodać jajko, mleko, wodę, sól . Przy pomocy miksera wszystkie składniki dokładnie połączyć. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.Ciasto nie powinno być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni, jeśli więc wymaga dodać odrobinę wody. Naleśniki /niezbyt cienkie/ smażyć z dwóch stron na minimalnej ilości tłuszczu.
-Obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce, umyte różyczki brokuła , pora, paprykę drobniutko pokroić.
-Warzywa podsmażyć chwilę na łyżce oliwy / powinny zachować kruchość/.
- Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie z czosnkiem.
-Warzywa połączyć ze sobą , doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Przygotować sos beszamelowy w/g przepisu na opakowaniu.
-Tortownicę o średnicy odpowiadającej wielkości naleśników/ u mnie 20 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Układać warstwami naleśniki smarując kremem beszamelowo-warzywnym aż do wyczerpania składników.
-Każdą warstwę posypać startym żółtym serem.
-Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos, który należy posypać serem i posiekanymi orzechami.
-Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z zapiekać ok.30 min.
-Kroić po lekkim przestudzeniu.
-Doskonale smakuje również następnego dnia.
Jesli ktoś nie ma ochoty układać naleśniki warstwami może przygotować je w tradycyjny sposób
Usmażone naleśniki należy posmarować przygotowanym farszem, złożyć w chusteczkę, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, posypać startym serem i zapiec.
Obie wersje zapiekanki smakują identycznie, różnią się jedynie wyglądem
Bardzo fajny pomysł, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńfantastyczny tort:)
OdpowiedzUsuństrasznie fajny pomysł. a nie jest zbyt mdły w smaku?
OdpowiedzUsuń......aby dostosować smak do swoich upodobań należy odpowiednio doprawić warzywa i sos, spróbować przed zapiekaniem i myślę,że to wystarczy.Można przecież dowolnie dodawać swoje ulubione przyprawy i zaostrzyć w ten sposób smak!
Usuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńpopieram, bajka!:D
OdpowiedzUsuń