Pyszny , odżywczy , oczyszczający, łatwostrawny i niskokaloryczny koktajl z buraczków,
to kolejny napój , który śmiało mogę zaliczyć do ulubionych. Piękny , głęboki buraczkowy kolor, delikatny smak i mnóstwo zalet.
Oczywiście polecam użyć buraczki surowe, ponieważ mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych i witamin, ale czasem zamiast barszczyku na obiad można zaserwować sobie coś na szybko.
Gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny , dlatego nie wskazane są dla diabetyków i osób stosujących dietę odchudzającą.
Ale za to surowy.....czerwony burak leczy i chyba wiemy o tym wszyscy.
Ponieważ mam chwilowy problem z kupieniem surowych buraków muszę zadowolić się
ugotowanym ,próżniowo zapakowanym, ale całkiem niezłym w smaku.
1. Koktajl z buraka i mleka migdałowego
Składniki: / 2 porcje /- 2 buraki ugotowane ze skórką
- 2 szklanki schłodzonego mleka migdałowego
- sok z cytryny /do smaku/
- miód/ do smaku/
- zielony koperek/ suszony lub świeży/
Zimne,obrane, pokrojone buraczki umieścić w blenderze, dodać mleko i zmiksować. Otrzymany napój / można przecedzić przez sitko/ dosłodzić miodem i sokiem cytrynowym w/g własnego smaku, dodać posiekany koperek, wymieszać i przelać do szklanek.
2.Koktajl z buraka i suszonej żurawiny
Składniki:/2 porcje/
- 2 buraki ugotowane ze skórką
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- ok.1,5 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1 łyżka miodu
Żurawinę zalać odrobiną wrzątku i odstawić do chwili, kiedy owoce zmiękną. W blenderze umieścić zimne, obrane, pokrojone buraki. Dodać namoczoną żurawinę i jogurt. Całość zmiksować, doprawić do smaku miodem i rozlać do szklanek. Jeśli napój jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go niewielką ilością wody mineralnej.
bardzo fajne pomysły na koktajle :) też muszę pokombinować, bo brakuje mi ppomysłów na buraki i za rzadko je jem ...
OdpowiedzUsuńŚwietne koktaje ale gdzie ja tu butaka znajdę w skórce?
OdpowiedzUsuńWczoraj kupiłam ale jakieś zafoliowane mam w planie barszcz czerwony cikawa jestem co mi z teog wyjdzie i jak zorbić, żeby był kwaśny? Może wykorzystam zakwas do chleba?
surowych buraków chyba nie znajdziesz,choć pare dni temu udało mi sie ku[ić botwinkę.Z burakami w folii jest mniej pracy, są gotowe do użycia/czasem obrane,czasem ze skórką,ale ugotowane/.Gotowałm z nich barszcz,wystarczy zakwasić octem winnym,lub jabłkowym albo cytryną/nie próbowałam z zakwasem/
Usuń