Czekolada gorzka, której delikatna słodycz łączy się ze słonym smakiem soli morskiej smakuje inaczej ,a połączenie tych smaków daje niesamowity efekt.
Smak soli jest tylko delikatnie wyczuwalny, ale świetnie harmonizuje z pozostałymi .....
tego nie da sie opisać, to trzeba poczuć.
Dostałam w prezencie kilka rodzajów tych czekolad i tylko dlatego pozwoliłam sobie połączyć je ze zwykłymi babeczkami. Nabrały dzieki temu trochę innego , ciekawego smaku....
Czekolada wyprodukowana metodą tradycyjną z dodatkiem słodkiej soli z Czerwi
Składniki:/10-12 babeczek/
- 100 g czekolady gorzkiej z solą
- 120 g miękkiego masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera.
- Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku ,a na koniec jogurt.
-Mąkę przesiać, połaczyć z proszkiem i sodą i wsypać do masy jajecznej.
-Wymieszać całość do połączenia sie składników.
-Wymieszać całość do połączenia sie składników.
-Przygotowane ciasto nałozyć do foremek muffinkowych / użyłam silikonowych/ do ok. połowy wysokości.
-W środek każdej babeczki wcisnąć kostkę /lub więcej/ czekolady.
-Piec ok. 25 minut.w piekarnika nagrzanym do temperatury 180 st.C.
-Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić.
a to ci dopiero ciekawy przepis:) pycha
OdpowiedzUsuń