Pizza na spodzie z dodatkiem płatków owsianych to znak, że pora pomyśleć o zdrowszych i trochę lżejszych posiłkach niż miało to miejsce w ostatnich dniach.
Jako nadzienie do tej pizzy zużyłam przepiórcze jajeczka, które gdzieś jeszcze się uchowały oraz pyszne , zielone warzywo o nazwie "barba di frate' lub "agretti",
które właśnie pojawiło się na ryku/ IT /.
"Broda mnicha" to warzywo zupełnie nieznane w naszym kraju/ ja o nim wcześniej nigdy nie słyszałam/. Ma mocno intensywny ,zielony kolor, a cienkie liście przypominają wyglądem szczypiorek /nie są puste/, bez wyraźnego, konkretnego smaku..., może delikatnie kwaskowate.
Warzywo najczęściej podaje się jako zieloną przystawkę /z oliwą i cytryną/, może być składnikiem pysznej frittaty, pesto, albo dodatkiem do makaronu. Agretti są warzywem bogatym w składniki mineralne, chlorofil i jak większość roślin są doskonałym sprzymierzeńcem w niskokalorycznej i oczyszczjącej diecie.
Składniki: /na jedną okrągłą pizzę/
- 150 g płatków owsianych
- 100 g maki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 160-175 g letniej wody
- 2-3 łyżki gęstego sosu pomidorowego
- ok.1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta soli
oraz
- kilka ugotowanych jajek przepiórczych
- garść świeżych liści "brody mnicha"
- kawałek ostrej papryczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Wykonanie:
Zielone liście "brody mnicha" dokładnie umyć, odciąć końce i wrzucić do gorącej osolonej wody na kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do całkowitego odsączenia z nadmiaru wody. Warzywo umieścić w misce, skropić oliwą z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno papryczkę, ewentualnie doprawić do smaku solą.
-Płatki owsiane zmiksować/ niezbyt dokładnie/ i połączyć z mąką. Mieszankę wsypać do miski.-Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody, dodać cukier i oliwę.
-Do miski z mąką wlać mieszankę drożdży z oliwą. Dodawać stopniowo pozostałą część wody/ ilość regulować w zależności od wilgotności mąki/,sól i wyrobić gładkie ciasto drewnianą łyżką.
-Ciasto przełożyć na omączony blat i uformować kulę.
- Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i naciągając uformować palcami okrąg. Ciasto powinno mieć kilka milimetrów grubości.
-Wierzch posmarować sosem pomidorowym wymieszanym z oliwą ,odrobiną soli i bazylią.
-Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C i piec ok.8-10 minut.
Na upieczone ciasto nałożyć zielony farsz i ozdobić połówkami jajek/ jajka doprawić do smaku/.
rzeczywiście, lekko i wiosennie:)
OdpowiedzUsuń