Smaczne danie rybne , w którym połączenie smaków ryby z sosem koperkowym
stanowi doskonałą kompozycję.
Jeśli ktoś ma ochotę wypróbować nowy produkt Firmy "Winiary" zapraszam ,a przeciwników torebkowych półproduktów również zapraszam , ponieważ sos koperkowy można przygotować samodzielnie , wystarczy tylko zaopatrzyć się w świeży koperek.
Co do gotowego sosu koperkowego: muszę stwierdzić, że jest bardzo udany, a smak niezwykle ciekawy/ nie udało mi się do tej pory uzyskać takiego w moim domowym/.
W związku z konkursem, który odbył się całkiem niedawno przygotowałam kilka propozycji na wykorzystanie nowych sosów Winiary / jeden z nich zdobył główną nagrodę...?..../
A sosy dotarły do mnie z kraju pocztą.
Oto jedna z moich propozycji:
Składniki:
- 100 ml śmietany 12 %
- 400 g filetów soli lub gładzicy bez skóry
- 3 łyżki tapenady/pasta z czarnych oliwek/
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki krewetek koktajlowych
- sok z cytryny
- pieprz cytrynowy
- przyprawa do ryby
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 op. sosu koperkowego ze śmietaną "Winiary"
- sól do smaku
- oliwy, kapary, krewetki z zalewy do dekoracji
- ryż basmati jako dodatek do dania
-Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą , pieprzem i odstawić na 20 min. w chłodne miejsce.
-Każdą porcję posmarować cienko pastą oliwkową, nałożyć po kilka posiekanych kaparów, krewetek odsączonych z zalewy, posypać koperkiem, zwinąć i spiąć wykałaczkami.
-Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
-Roladki ułożyć obok siebie, oprószyć przyprawą do ryb delikatnie skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C.
-Po 10 minutach roladki skropić winem i kontynuować zapiekanie jeszcze ok.10 min.
-Po wyjęciu z piekarnika przykryć i odstawić na ok.10 min.
-W międzyczasie ugotować ryż i przygotować sos koperkowy .
-Zawartość torebki z sosem rozprowadzić w 150 ml zimnej wody i 100 ml śmietany.
-Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania . Po upływie 3 minut zdjąć z ognia.
-Na półmisku ułożyć ugotowany na sypko ryż i roladki rybne.
-Polać częścią sosu i udekorować oliwkami, kaparami i krewetkami.
-Pozostały sos można podać w sosjerce.
Danie podawać z lampką białego, wytrawnego wina
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpysznie i elegancko!:)
OdpowiedzUsuńa zdjecia? wooooww!:D