Wystarczy tylko przyprawioną rybę i dodatki zamknąć w folii i wstawić do piekarnika.
Bardzo lubię taką formę przyrządzania ryby. Po upieczeniu jej wystarczy położyć
na talerzu aluminiowy , gorący pakiecik,
rozciąć folię i przystąpić do uczty.
A ze środka wydobywa się cudowny zapach ryby i warzyw......
Składniki:/4 porcje/
- 4 filety z dorsza lub innej ryby
- przyprawa do ryb lub uniwersalna /do smaku/
- liscie świeżego szpinaku/po kilka na porcję/
- pomidorki koktajlowe/ po kilka na porcję/
- 2 małe cebule
- 1 koper włoski
- 2 ząbki czosnku
- czarne oliwki bez pestek /po kilka na porcję/
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-W tym czasie można przygotować warzywa.
-Należy je dokładnie umyć i oczyścić.
-Cebulę i koper pokroić w krążki, pomidorki i oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać.
-Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C
-Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej /mozna przygotować dwie wieksze folie po dwa filety/.
-Na każdą folię / strona błyszczącą / wlać odrobinę oliwy, rozsmarować.
-Ułożyć liście szpinaku, na nim położyć filet.
-Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dwie łyżki oliwy zmieszać z winem i skropić przygotowaną rybę.
-Folię złożyć tworząc pakiecik / wszystkie boki zgiąć i zamknąć na wierzchu /widelcem zrobić kilka dziurek.
-Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym piekarniku.
-Piec ok.25 min.
Wystarczy dodatek pieczywa lub ryżu i można zasiąść do stołu by delektować się pysznym daniem.
Też lubię tak przyrządzać rybkę :) szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuń