Tort migdałowy należy do moich faworytów. Piekę go tylko od święta, zmieniając rozmiar w zależności od potrzeb oraz smak kremu i polewy..... dla odmiany.
T ym razem dość uproszczona wersja, ale nie znaczy , że gorsza / taka była potrzeba chwili/. Połączenie smaków bardzo fajne ,a torcik uważam za udany i pyszny.
/ udało mi się w biegu coś tam sfotografować przy uzyciu telefonu ,bo zniknął błyskawicznie/
Składniki: / na tortownicę ok.22 cm// udało mi się w biegu coś tam sfotografować przy uzyciu telefonu ,bo zniknął błyskawicznie/
biszkopt migdałowy :
- 5 jajek
- 150 g mąki migdałowej/zmielone suche migdały/
- 150 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki likier "Amaretto"
krem migdałowy :
- 250 g śmietany kremówki do deserów
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 50 g zmielonych migdałów
polewa kajakowa:
- 150 g masy kajmakowej
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyzki likieru Amaretto
- płatki migdałowe i kropelki czekolady kawowej do dekoracji
Biszkopt migdałowy
Migdały /bez skórki/ przed zmieleniem powinny być dobrze wysuszone , ponieważ tylko wtedy możemy otrzymać dobrą mąkę migdałową.
-Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na gęstą, puszysta masę, dodać likier i mąkę migdałową zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem.-Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jajeczno-migdałową.
-Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok. 30-40 minut w temp. 180 st.C. /do suchego patyczka/
-Wystudzone ciasto przekroić na pół.
Krem migdałowy
-Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
-Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
-Śmietanę delikatnie połączyć z mascarpone i migdałami.
-Masę schłodzić.
-Gotową masę wyłożyć na spód biszkoptowy i przykryć drugim krążkiem.
-Wierzch polać polewą kajmakową i ozdobić płatkami migdałowymi.
Polewa kajmakowa:
Masę kajmakową podgrzać ze śmietanką ,dodać likier i starannie wymieszać.
Lekko przestudzoną masą polać wierzch ciasta i dowolnie udekorować.
Torcik rewelacja. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń