Karczochy można nadziewać, gotować, smażyć, konserwować , a młode odmiany jeść na surowo.
Doskonale smakują z ryżem, z makaronem , jako dodatek do sałatek .../zobacz/...Z karczochów przyrządza sie również pyszny likier o nazwie Cynar.
Doskonale smakują z ryżem, z makaronem , jako dodatek do sałatek .../zobacz/...Z karczochów przyrządza sie również pyszny likier o nazwie Cynar.
Potrawy przyrządzone ze świeżych karczochów mają niesamowity, niepowtarzalny smak, ale oprócz smaku warzywo to może zaoferować nam o wiele więcej.
Karczochy zawierają dużo błonnika, witaminy i sole mineralne. Pobudzają trawienie, pozytywnie wpływają na pracę wątroby, oczyszczają organizm, obniżają poziom cholesterolu , a nawet opózniają procesy starzenia się organizmu.
Zalet ma wiele ,a
jedyną wadą jest obieranie. Nie lubię i nigdy nie wiem kiedy powinnam przestać odrywać listki....czasem niewiele z karczocha zostaje /choć serce zawsze/.... Aby delektować się smakiem karczochów należy je więc wcześniej odpowiednio przygotować ....jak?: ZOBACZ
Ciekawostka: oderwane, dobrze umyte płatki gotuję i otrzymuję zdrowy /choć niezbyt smaczny jak dla mnie / wywar do picia /zobacz/.
Karczochy alla romana można przygotować na różne sposoby i choć najczęściej układa się je w naczyniu do góry łodygami, ja zdecydowałam przekroić je na połówki i ułożyć na patelni na leżąco. Karczochy wyszły pyszne, miękkie i niezwykle aromatyczne.
Składniki: /przygotowałam 2 szt/
- 4 szt średniej wielkości karczochów
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki parmezanu/lub pecorino/
- cytryna
- ok. 1/ 2 szklanki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
dodatkowo
- pesto miętowo-pietruszkowe
-Umyć i oczyścić karczochy,pozostawić kilka centymetrów łodyżki. /pozostałą część łodygi obrać i dodać do duszenia w dalszej części /.
-Karczochy przekroić na pół , usunąć twarde wierzchni liście/ czasem obcinam nożyczkami/ i przy pomocy łyżeczki wydrążyć niejadalne włoskowate /niektóre karczochy ich nie posiadają/ części ze środka , tworząc w ten sposób wgłębienie na nadzienie.
-Wszystkie nacinane części nasmarować dokładnie cytryną /lub skropić sokiem/aby warzywo zachowało ładny kolor. Warzywo można równiez umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego.
-Połączyć pietruszkę/ ok.2 łyżki/ , czosnek i bułkę tartą /użyłam małego,podręcznego blendera /,dodać starty ser, 2 łyżki oliwy ,doprawić do smaku sola, pieprzem i ,wymieszać.
-Rozgrzać kilka łyżek oliwy na głębokiej patelni lub w rondelku z grubym dnem.
-Połówki karczochów podsmażyć na rozgrzanej oliwie przeciętą częścia do spodu.
-Po delikatnym podsmażeniu odwrócić warzywo i pietruszkowym farszem wypełnić puste środki karczochów. Nadzienie przygnieść.
-Podsmażyć 2-3 minuty , a następnie zalać do 1/3 wysokości gorącą , osoloną wodą .
-Przykryć pokrywką i dusić ok.30 min. na wolnym ogniu / uzupełnić ewentualnie wyparowany płyn/.
- Kiedy widelec wbity w warzywo nie stawia oporu karczochy są gotowe.
-Podawać lekko przestudzone z dodatkiem pieczywa.
Większą ilość karczochów można przygotować w piekarniku lub ułożyć w rondlu na stojąco /bez przekrawania na połówki/.
Gotowe karczochy podałam z pesto miętowo-pietruszkowym. Aby przygotować pesto należy pietruszkę i świeżą mietę zmiksować z oliwą i parmezanem/ do uzyskania gęstego sosu.
...a na dodatek jest pyszny!
OdpowiedzUsuń