20.04.2013

Kotleciki z tuńczyka z fenkułem i sosem koperkowym

 To już ostatnia propozycja wykorzystania nowego sosu /koperkowego/ firmy Winiary.
Kotleciki rybne z dodatkiem sosu koperkowego to bardzo udane i przede wszystkim smaczne zestawienie smaków.


Sos koperkowy można przygotować samodzielnie, ale ten , który użyłam mogę śmiało polecić / tylko tym, którzy nie są zagorzałymi przeciwnikami sosów z torebki/. Sos jest bardzo smaczny, ma aksamitną konsystencję i bardzo prosty w przygotowaniu. Może być doskonałym urozmaiceniem różnych posiłków.  Na koniec dodam , że sos ten przyniósł mi szczęście,a poniższy przepis zajął jedno z nagrodzonych miejsc , dzięki cze mu stałam się posiadaczką  wspaniałego sprzętu kuchennego.

Składniki:/4 porcje/ 
  • 2  puszki/ ok.300 g/ tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebula
  • 1mała bulwa kopru włoskiego/fenkuł/
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej /lub otrębów pszennych/
  • 1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 łyżki  bułki tartej /lub otrębów pszennych/ do panierowania
  • 1 op. Sos Pomysłowy koperkowy ze śmietaną do ryby WINIARY 
  • 250 ml wody
  • 50 ml śmietany 12%

Wykonanie:

-Pokrojoną drobno cebulę przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać pokrojony koper włoski ,  papryczkę chilli i  smażyć ok  7-10  min. do delikatnego skarmelizowania  się warzyw.
-Dodać dobrze  odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać.
-Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i przecisnąć przez praskę , umieścić w głębokiej misce.
- Dodać tuńczyka z warzywami, drobno pokrojony świeży  koperek,  jajko, bułkę tartą /lub otręby/ , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.
-Masę wstawić na godzinę do lodówki.
-Formować małe kotleciki, panierować w otrębach i smażyć na lekko złoty kolor.
-Zawartość torebki z sosem koperkowym dokładnie rozprowadzić w wodzie z dodatkiem śmietany.
-Gotować na małym ogniu ,starannie mieszając ok.3 minuty od chwili zagotowania.
-Usmażone kotleciki rybne przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. 
-Podawać z ugotowanym fenkułem , który również wyśmienicie smakuje polany  sosem koperkowym.
-Koper należy umyć, obrać , przekroić wzdłuż na połówki . W rondelku umieścić   warzywa  i zalać niewielką ilością bulionu warzywnego. Dusić pod przykryciem do miękkości /ok.15 min/.





Dodatek sosu  zdecydowanie  podnosi walory smakowe dania

1 komentarz:

  1. Podoba mi się takie połączenie. Na razie mam zepsutą lodówkę więc nie poszaleję :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...