To już ostatnia propozycja wykorzystania nowego sosu /koperkowego/ firmy Winiary.
Kotleciki rybne z dodatkiem sosu koperkowego to bardzo udane i przede wszystkim smaczne zestawienie smaków.
Sos koperkowy można przygotować samodzielnie, ale ten , który użyłam mogę śmiało polecić / tylko tym, którzy nie są zagorzałymi przeciwnikami sosów z torebki/. Sos jest bardzo smaczny, ma aksamitną konsystencję i bardzo prosty w przygotowaniu. Może być doskonałym urozmaiceniem różnych posiłków. Na koniec dodam , że sos ten przyniósł mi szczęście,a poniższy przepis zajął jedno z nagrodzonych miejsc , dzięki cze mu stałam się posiadaczką wspaniałego sprzętu kuchennego.
Składniki:/4 porcje/
- 2 puszki/ ok.300 g/ tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 1mała bulwa kopru włoskiego/fenkuł/
- kawałeczek ostrej papryczki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej /lub otrębów pszennych/
- 1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki bułki tartej /lub otrębów pszennych/ do panierowania
- 1 op. Sos Pomysłowy koperkowy ze śmietaną do ryby WINIARY
- 250 ml wody
- 50 ml śmietany 12%
Wykonanie:
-Pokrojoną drobno cebulę przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać pokrojony koper włoski , papryczkę chilli i smażyć ok 7-10 min. do delikatnego skarmelizowania się warzyw.
-Dodać dobrze odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać.
-Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i przecisnąć przez praskę , umieścić w głębokiej misce.
- Dodać tuńczyka z warzywami, drobno pokrojony świeży koperek, jajko, bułkę tartą /lub otręby/ , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.
-Masę wstawić na godzinę do lodówki.
-Formować małe kotleciki, panierować w otrębach i smażyć na lekko złoty kolor.
-Zawartość torebki z sosem koperkowym dokładnie rozprowadzić w wodzie z dodatkiem śmietany.
-Gotować na małym ogniu ,starannie mieszając ok.3 minuty od chwili zagotowania.
-Usmażone kotleciki rybne przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.
-Podawać z ugotowanym fenkułem , który również wyśmienicie smakuje polany sosem koperkowym.
-Koper należy umyć, obrać , przekroić wzdłuż na połówki . W rondelku umieścić warzywa i zalać niewielką ilością bulionu warzywnego. Dusić pod przykryciem do miękkości /ok.15 min/.
Dodatek sosu zdecydowanie podnosi walory smakowe dania
Podoba mi się takie połączenie. Na razie mam zepsutą lodówkę więc nie poszaleję :(
OdpowiedzUsuń