Uznałam, że dodatek innych warzyw jest całkiem zbędny , a doskonałym uzupełnieniem będzie ser i orzechy. Połączenie okazało się bardzo trafne i zupka wyszła pyszna. Zupa z selera z dodatkiem orzechów jest bardzo popularna i można znaleźć różne jej wersje. Warto spróbować.
Ciekawą zupę selerową można przygotować dodając do niej chrzan i rodzynki. Świetnie smakuje również zupa selerowa z jabłkiem. Również seler naciowy może być głównym składnikiem zupy, ale pozostawiam go w całości ,bez miksowania. Tak więc kombinacji i możliwości jest wiele i zawsze można znaleźć coś dla siebie.
Składniki: /2 porcje/
- 1/2 selera / korzeń ok.350 g/
- 2 małe ziemniaki
- 1/2 białej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietany do gotowania
- 2 łyżki startego parmezanu
- seler naciowy do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: -
Seler dokładnie obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny.
-Obraną cebulę i ziemniak pokroić w drobną kostkę.
-Orzechy posiekać.
-W naczyniu ,w którym będzie gotować się zupa rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę /ok. 2 minuty/
-Dodać ziemniaki , seler ,wymieszać i zalać bulionem.
-Gotować ok.15-20 minut/ do miękkości warzyw/
-Zupę zmiksować, dodać śmietanę, większą część orzechów i zagotować.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem.
-Gotową zupę przelać na talerze, udekorować zielonymi liśćmi selera , posypać serem i pozostałymi orzechami .
Zupę podawać z chrupiącymi grzankami, można skropić ją delikatnie świeżą oliwą.
nie robiłam jeszcze takiej zupki, ale z pewnością jest pycha!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńChciałam wydrukować, żeby ją ugotować. Szkoda, że nie można, bo komputera do kuchni nie dam rady zabrać.
OdpowiedzUsuń.......................już można!
OdpowiedzUsuń